Заем спасява Мизия от кризата с борчовете

Заем спасява Мизия т кризата с борчовете

Заем ще иска общинската управа в Мизия за погасяване на натрупаните борчове към НАП. Така местната власт ще спаси от публична продан сградите на кметството в Софрониево и читалището в Крушовица, на които данъчните сложили ръка още през 2014 г. – годината на потопа във врачанската община. Освен големите обществени здания, НАП сложили на тезгяха и 10 общински апартамента. Първият търг за имотите вече минал, но на него купувач на се появил.

„Нашите задължения са факт. Финансовото ни положение е трудно от години. Затова през 2014 г. НАП, които разполагат с публични регистри на общинската собственост, запорираха тези публични сгради. Това не означава, че ние сме се примирили с положението“, коментира за „Враца днес“ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски. На извънредна общинска сесия довечера той ще предложи да се изтегли заем, който да покрие задълженията към НАП. Дали идеята ще се възприеме от съветниците, предстои да видим. 

Скандалът с публичната продан на сградите в мизийските села се разрази в средата на миналата седмица, когато медийно достояние станаха книжата и списъците с имоти, продавани от НАП. Междувременно сутринта недоволство от създалата се ситуация изразиха десетки жители на село Софрониево. Те се събраха пред сградата на кмеството, която е част от залога за дълговете на община Мизия.

„Разбрах от медиите за готвената сделка и съм възмутена. Това е масивна сграда на три етажа, която се предлагат на безценица. Тя е огримно обществено значение – в нея се помещават кметство, поща, здравна служба и пенсионерски клуб. Ако ни бъде отнета, ние нямаме алтернатива“, коментира в национален ефир кметът на селото Демира Георгиева. Събралите се жители на селото също настояха за спешни мерки за опазване на важната за тях сграда.  

От своя страна кметът на Мизия определи като политически атаки протестите и шума по случая и бе категоричен, че ситуацията е тежка, но ще търси всякакви начини за справяне с нея.

„Стига кьорфишеци и закани. Няма да допусна лош развой на събитията, ще намеря изход“, обеща д-р Крушовенски.
2017-08-21 11:52:06