Румяна Петрова: Образованието от разстояние запазва човешки животи

Румяна Петрова: Образованието от разстояние запазва човешки животи

Обучението на учениците към момента е в електронна среда. За преподаването, предизвикателствата, проектите и стажовете по време на пандемия разговаряме с инж. Румяна Петрова - директора на иновативната професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца.  


Г-жо Петрова, разумно ли беше затварянето на училищата, заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус?

Наблюдаваме,че ситуацията с пандемията от COVID-19 e твърде тежка, почти критична. Затова изключително важно е да се вземат навременни, правилни и отговорни управленски решения на национално, местно и училищно ниво.

Преподавателите в ПГТР споделяха ли с Вас притеснения, свързани със страха от заразяване?

В последната седмица преди обявяването на частичния локдаун в ПГТР отсъстваха четири  учителя поради заболяване. Това са 11,7% от преподавателите в ПГТР. Нито един от тях през това време не е бил с COVID-19. Останалите учители се отнасяха отговорно и спазваха  противоепидемичните мерки по време на присъственото обучение на учениците от гимназиален етап. Изискваха това и от учениците. Всички сме притеснени  и се страхуваме да не се заразим с коварния вирус. Бивш колега загуби живота си в Брюксел. Живеем с този страх, но работим. Това е нашето призвание на учители. Наш дълг.

Как върви онлайн обучението на възпитаниците на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца? Кои са трудностите и положителните страни на образованието от разстояние?

ПГТР е заплатила виртуално пространство за ползване на  платформа за електронно синхронно обучение MOODLE. Същата се администрира от заместник-директора по учебната дейност, който има магистърска степен по компютърни технологии. Това ни прави изключително гъвкави и адаптивни като педагогически екип. От една страна при необходимост от закупуване на допълнително интернет пространство, което се налага неминуемо с увеличаване на продължителността на онлайн обучението и натрупване на качените  в платформата,  уроци, презентации, видеоклипове за онагледяване на учебната дейност. От друга страна, например, при   преместване на ученик не чакаме седмица МОН или предишното му училище да ни да изпрати профил на ученика. При необходимост от заместване на болен учител, заместващият веднага бива добавен като преподавател в съответния учебен предмет и клас на мястото на отсъстващия. Ползваме и възможността да прикачваме в платформата по  всеки учебен предмет задания, домашни работи. Те могат да бъдат индивидуални, групови/екипни или за целия клас.

Трудностите в онлайн образованието в ПГТР по отношение на компютърните умения на учениците нямаме. Липсва ни емоцията  и надграждащите умения при личния контакт на учителя с учениците в класната стая. Учителят в присъствено обучение следи всеки поглед и умее да контролира педагогическата ситуация.

Социалният и икономически статус на една част от родителите прави  невъзможно осигуряването на устройства, интернет и дори дом с електрически ток за техните деца. Затова ПГТР осигури устройства и интернет на тези ученици. В голямата си част това са ученици със специални образователни потребности и за обучението им  синхронно в електронна среда се грижат трима ресурсни учителя и двама помощник учителя. Миналата учебна година  далеч преди обявеното извънредно  обучение ПГТР закупи лаптопи на всички учители в училището. Изгради и поддържа wi-fi мрежа за цялото училище. Това бе решение на ръководството, продиктувано от администрирането на електронния дневник през целия учебен ден  и нарастващите ангажименти на учителите, свързани с пряката им работа на учители и класни ръководители, работа по национални програми и проекти. Положителната страна на образованието от разстояние е това, че ще успеем да запазим повече човешки животи в условията на пандемия.

Срещате ли нужната подкрепа от родителите, за да е по-ефикасен образователният процес?

Класните ръководители са в непрекъснат контакт с родителите. При онлайн обучение това е неминуемо. Освен това ПГТР работи с електронен дневник и  родителите имат пълна информация за своето дете. Изразявам благодарност към родителите, защото те са наши партньори в обучението на учениците. Срещаме тяхната подкрепа и отговорно отношение в обучението на техните деца.

Наскоро проведохме „Училище за родители“ с цел приобщаването им в образователния процес и повишаване възпитателния потенциал в семейството. Родителската среща постави акцент на подобряване на комуникацията дете – родител, превенция на отпадането от училище, мотивиране и подкрепа за продължаване на образованието, повишаване на гражданското съзнание и активност сред общността. Родителите споделиха, че ПГТР представлява благоприятна среда за тяхното дете. В рамките на програмата  бе засилена връзката между училището и родителите. Повишена бе мотивацията на учениците за активно участие в училищния живот.

През лятото, въпреки световната пандемия възпитаници на училището стажуваха в чужбина. Трудно ли бе реализирано това нещо и как ви се видяха мерките извън граница в сравнение с тези у дома?

През август четирима преподаватели от училището  бяха на едноседмично обучение в Кападокия, Турция. Маските бяха задължителни навсякъде  - в самолета, на летището, в общите места в хотела, по време на обучението, на улицата и в магазина. Имаше дезинфектанти дори на улицата, не само в магазините и заведенията за хранене, както и полицейски коли, които непрекъснато обикаляха и напомняха за маските по високоговорител, глобяваха  при нарушение, в т.ч. и за маска, незакриваща носа. Мерките извън граница в сравнение с тези у дома бяха жестоки. През октомври десет учителя  проведоха едноседмично обучение в сто и петдесет хилядния курортен град Римини, Италия. Също в Римини, двадесет ученици бяха на двуседмична практика в реална работна среда и повишиха своите професионални компетенции като готвачи в приготвянето на традиционна италианска кухня – спагети, паста, талиатели, лазаня, пица, ястия от риба и морски дарове и др. Барманите приготвяха италиански коктейли и  сервираха прочутите италиански вина.  Отложихме мобилността от юли за август. Тогава Италия наложи двуседмична карантина на българи, която бе вдигната от 7 септември до 7 октомври. Ние планирахме заминаване на 10 октомври. Тогава PСR тестовете в България бяха 2% от направените  тестове.

Определянето на периода на мобилността на учители и ученици по проект „Компетенции, развитие, перспектива“ на програма “Еразъм +” в Римини бе изключително трудна. Наложи се усилени двуседмични контакти с посолството на Италия в София, посолството на България в Рим, консула на областта Емилия-Романя в Болоня, с PR на здравното министерство на Италия. Тази логистика бе продиктувана от променящата се международна обстановка и промяната на изискванията /PСR тестове, карантина/ на определени държави спрямо гражданите на други държави във всяка следваща заповед на съответния министър на здравеопазването. Единственият вариант за пътуване на нашата група бе със самолет с междинно кацане в Рим.  За щастие мерките по време на пътуването, пребиваването в хотела на морския бряг и работата на учениците в ресторантите бяха свързани с твърде засилени. Имаше изискване към носене на медицински маски навсякъде. За нарушителите бяха предвидени глоби. Учениците на ПГТР  стриктно ги спазваха. Нито един учител или ученик не е почувствал неразположение по време на пребиваването и след завръщането ни от Римини.

По какви проекти работи училището, предвиждате ли практики в други страни?

За четвърта поредна година сме иновативно училище, вписвани сме ежегодно от МОН в списъците на иновативните училища. За втора поредна година предстои реализация на Национална програма „Иновации в действие“. Предстои обмяна на добри практики с ПГ по туризъм „А.Константинов“, Велинград и ПГ по химични технологии „Мария Кюри“, Разград. Училището работи по петнадесет проекти по програма „Еразъм+“. Част от тях удължихме, защото не успяхме да приключим поради пандемията. Спечелихме и нови шест проекта през 2020г. Всички те са свързани с едноседмична или двуседмична мобилност в държави от ЕС. Продължаваме работата по всички тях като провеждаме виртуални срещи  и състезания, изготвяме продукти – календари, статии, презентации, споделяме онлайн уроци, тестове. Изготвяме съвместни задания. Шест учители  ще повишат своята квалификация в Ница, Дрогеда и Берлин през август 2021.

Предстоят догодина практики на ученици и обучения на преподаватели на Канарски острови и в Рим.

Училището единствено в Северозапада спечели Харта за професионално образование и обучение - признание за интернационалния характер на ПГТР. Професионалната ни гимназия има изключително отговорен екип. Откликваме  на любознателността на нашите ученици и им помагаме да намерят отговор на въпросите си в света на знанието. Чрез богатството на нашия професионален опит им помагаме да реализират своите емоционални и интелектуални стремежи и мечти.

Времето е трудно за всички, как Вие се пазите от коронавируса и какво ще пожелаете на преподавателите и учениците от ПГТР?

Предпазването от коронавируса изисква дисциплина, дезинфекция и дистанция. На преподавателите и учениците желая здраве.  И усърдие, и отговорност, за да преминем заедно през трудния период. Убедена съм, че взаимните усилия на ученици, учители и родители ще доведат до  успех.

Интервю на Силвия СИМЕОНОВА

Интервюто е публикувано и в днешния брой на вестник "Северозапад днес"


2


2020-12-08 14:01:05