Специален фонд ще подпомага бизнеса в Северозапада

Специален фонд ще подпомага бизнеса в Северозапада

Специален фонд, с който да се подпомага развитието на Северозапада внасят до дни от БСП. От областния съвет на партията във Враца разкриха основните му стратегически цели, като внесоха и още допълнения към тях.  Идеята е ежегодно да се разполага с минимум от 100 млн. лева, които да се инвестират в подкрепа на развитието на инвестиции в общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Подробности по темата дадоха народният представител Анастас Попдимитров и областният лидер на БСП Иво Лилов.

„Проведохме много срещи с бизнеса, с неправителствени организации, земеделски производители, граждани и др. Това, което предлагаме вече не е проектозакон на БСП, а на хората от региона, ние просто сме инициаторите и вносителите“, заяви областният лидер на БСП-Враца Иво Лилов.

„За 2018г. преките чужди инвестиции за 5-те области са 1, 8% от всичките за страната, като показателят се влошава последните години. Тук за Северозапада е нужен механизъм за въздействие върху                                                                                                 икономиката. Хората имат нужда от подкрепа, а за да е пълна предлагаме и управлението на фонда да е тук в Северозапада. В управлението му първоначално идеята бе да влязат областните управители и регионални министри, но губернаторите имат други функции и това би затруднило както тях, така и фонда. Затова предлагаме включването на министерствата на енергетиката, икономиката и туризма. Предлагаме министерски съвет да поеме назначаването на управлението на фонда. Трябва да се изгради и консултативен съвет към него. Да има ясно разпределение на инвестиционните портфейли, както и тавани на финансиране, за да има равнопоставеност“, обясни Иво Лилов.

Народният представител Анастас Попдимитров допълни, че Северозападът има нужда от подкрепа и в сферата на културата и по тази причина са предложени конкретни политики.

„Трябва да се издига българщината и да се опазват традициите. Дори в съседна Крайова нивото на културата е на друго, далеч по-високо ниво. Няма държавна политика в областта на просветата и културата, а е особено нужна в пограничните райони“, подчерта Анастас Попдимитров.

По време на срещата бе засегната и темата за туризма, за който според присъстващите от 30 години насам се говори, но никой не прави нищо, за да го развива.    

От БСП се надяват да получат подкрепа от останалите партии и разработеният от тях и гражданите фонд в подкрепа на Северозапада да стане факт.                                        
2020-06-30 16:14:10