Депутати даряват средства за българско училище в Албания

Депутати даряват средства за българско училище в Албания

Народният представител и председател на групата за приятелство с Албания Красимир Богданов и зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов се срещнаха с посланикът на Албания в София н. пр. г-жа Доника Ходжа.

Срещата се фокусира върху двустранните отношения, европейската интеграция на Албания и мерките, предприети за смекчаване на ситуацията от пандемията от Covid-19.

Българските представители потвърдиха подкрепата на България за процеса на европейската интеграция на Албания и изтъкнаха приятелските отношения между двете държави, изградени през годините. Богданов отбеляза редицата благотворителни инициативи, които България предприема в подкрепа на Албания. Особено ползотворни са те в районите, където живеят българи. Вече е изградена голяма част от пътя Билища – Връбник в Южна Албания, МвНР осигури средства за оборудване на кабинет по информационни технологии за училището в с. Големо Острени в района на Голо бърдо. Последната инициатива е дарението от 10 000лв. от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти, което ще се предостави за ремонт на помещения и закупуване на компютри за Общинското училище в с. Шиштавец в Кукаска Гора. В училището се обучават 600 деца от български етнически произход от Шиштавец и още няколко горански села. Българските депутати поеха ангажимент за това дарение при посещение в Тирана през октомври миналата година, а предстоящата лятна ваканция за учебното заведение ще позволи да се извършат ремонтните дейности.

От своя страна посланик Ходжа изрази своята благодарност за даренията, за подкрепата, оказана в рамките на европейската интеграция и в борбата с коронавируса и защитните средства, които България предостави.
2020-06-08 20:10:55