Вършец чества 24 май по нетрадиционен начин

Вършец чества 24 май по нетрадиционен начин

Вече много години във Вършец най-светлият, най-българският празник – 24 май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, се отбелязва от учебните заведения с тържества и шествия по главната улица „Република“ до откритата сцена на НЧ „Христо Ботев-1900“, където традиционно кметът на общината награждава отличниците-абитуриенти.

Тази година, поради въведената извънредна епидемична обстановка в цялата страна, честването на делото на равноапостолите Кирил и Методий е особено. И въпреки извънредната ситуация, празникът ще бъде достойно отбелязан.

 

Община Вършец ще се присъединява към инициативата за отбелязване на най-българския празник. Точно в 12:00 часа на 24 май, пред сградата на Общината ще прозвучи химнът на българската просвета и ще се развее националното ни знаме.

На фасадата на Общинската администрация ще бъде закачен огромен плакат с ликовете на създателите на славянската азбука, братята Кирил и Методий.

Наградите и грамотите, подготвени от Общинската администрация в града, ще бъдат връчени на 8-те абитуриенти-отличници от Випуск 2020 г., лично от кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров на тържествена церемония, която поради извънредната ситуация е отложена за месец юни, след провеждането на Държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците.

Евелина ГЕОРГИЕВА
2020-05-23 09:24:29