Създателят на школа по етикет за деца с важни съвети

Създателят на школа по етикет за деца с важни съвети

Колкото по-прецизно използваме думите, толкова по-добре можем да бъдем разбрани. Това каза експертът по етикет и емоционална интелигентност Невена Басарова по време на онлайн срещата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. В разговора с директора на библиотеката Силвия Врачовска, създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на наръчника за добри маниери разказа, че книгите имат важно място при изграждането на емоционалната интелигентност при децата.

Експертът разкри, че по образование е юрист, а идеята да основе първата детска школа за етикет в България се появила, когато станала майка.

„Тогава започнаха и въпросите как да възпитавам детето си, за да бъде успешно и да има приятели. Има много училища, които ни учат на езици, изкуства, математика, но никое не ни учи как да общуваме. И си дадох сметка, че е добре да има училище или място, към което да задаваме въпроси и да получаваме точни отговори за това как да реагираме и как да бъдем успешни родители. И като в приказките – „речено сторено” – преминах обучения и преди пет години създадох Първа детска академия за добри обноски”, разказа Басарова.

Тя набеляза и основните индикатори, че детето ни има проблем с управлението на емоциите.

„Ако детето няма приятели, ако се затваря в себе си – липсва усмивка, емоция и спокойствие, по-често се появява тъга и веднага светва лампичката, че трябва да поговорим с него или да потърсим помощ от специалист по емоционална интелигентност, например”.

Онлайн срещата с Невена Басарова е част от Маратон на четенето 2020 и кампанията на най-големия сайт за четене и книги „Аз чета” #ВкъщиСъмИЧета.
2020-04-10 13:18:12