Шофьор влиза в затвора заради смърт на пътя

 Шофьор влиза в затвора заради смърт на пътя

Ефективна присъда от две години и осем месеца „лишаване от свобода“ постанови днес Врачанският окръжен съд за подсъдимия Г. В. Той бе признат за виновен в това, че на 20.04.2019 г., на изхода на село Рогозен, при управление на собствения си автомобил “Фиат Брава“, нарушавайки правилата за движение, е предизвикал катастрофа, при която по непредпазливост е причинил смъртта на свой приятел - 18-годишния М. К. Подсъдимият управлявал автомобила с превишена скорост от 129 км/ч, при разрешена извън населеното място от 90 км/ч и без да има необходимата правоспособност. Пострадалият пътувал в автомобила на подсъдимия.

В съдебната зала Г. В. призна изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт и със защитата поискаха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.  Съдът прие делото да бъде разгледано по тази диференцирана процедура и като взе предвид смекчаващите и отекчаващи вината обстоятелства, определи наказание от 4 години „лишаване от свобода“, което след редукцията с една трета, е 2 години и 8 месеца. Присъдата ще бъде изтърпяна при първоначален „общ“ режим.

Днешната присъда на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.

 
2020-02-25 15:21:43