Окончателно! Отварят две нови отделения във врачанската болница

Окончателно! Отварят две нови отделения във врачанската болница

От 1 март започва да работи инвазивната кардиология и съдова хирургия във врачанската МБАЛ „Христо Ботев”. Това обяви за „Враца днес” изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев. За целта той вече е подписал договор с ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина”. От следващата седмица по трима от столичните специалисти ще бъдат на денонощно разположение на врачанската болница. В момента се уточняват трудовите параметри между двете страна. За доброто функциониране на двете нови отделения от Здравната каса ще отпуснат към бюджета на врачанската болница допълнителни 5 милиона и 600 хил. лв. 65 на сто от  изработените две клинични пътеки ще останат в МБАЛ „Христо Ботев”. Останалите 35 процента ще бъдат превеждани на университетската „Св. Екатерина”, допълни д-р Петър Керемедчиев.

С разкриването на двете отделения – по инвазивна кардиология и съдова хирургия изработените средства на месец ще са повече от 200 хиляди лева.  

Припомняме, че отделението по инвазивна кардиология, което работеше във врачанската МБАЛ „Христо Ботев” спря окончателно  през 2018 година. До тогава то се поддържаше от русенската СБАЛК „Медика Кор“. Причините за „хлопването на кепенците” е затварянето на отделенията по кардиология и съдова хирургия на държавната болница, кадровите проблеми и огромният дълг на врачанското здравно заведение към „Медика Кор”. Борчът нараснал с близо 2 млн. лв. само през последните 3 години.
2020-02-25 14:58:08