Врачански ученици са на финала в конкурса „Млад иноватор“

Врачански ученици са на финала в ученическия конкурс „Млад иноватор“

Над 900 ученици от цялата страна се включиха в първия ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Организатор е инвестиционният фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures. Конкурсът е разделен в две категории. Първата е за по-малките участници, които изпратиха над 500 рисунки, с които по интересен начин представят своите идеи за зеленото и устойчиво бъдеще. Въпреки трудния избор, журито избра десет финалисти в тази категория от цялата страна.

„Щастливи сме, че успяхме да провокираме иновативното мислене и в най-малките. Видяхме творби, които показват глобални идеи като зелено съзнание, разделно събиране на отпадъците, намаляване на употребата на пластмаса и връзката между човека и природата. Изключително талантливи деца се включиха и за нас беше много трудно да отличим финалистите.“, споделя управляващият мениджър на PostScriptum Ventures Димитър Енчев.

Във втората категория по-големите участници изпратиха близо 100 проектни предложения и оригинални видеа, с които представиха своите идеи. Сред финалистите е и отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ град Враца. Техният проект Green Ants е изцяло основан на идеята за E-waste Recycling или рециклирането на електронен боклук. Младите иноватори ще се състезават с още шест отбора от цялата страна за голямата награда – финансиране за реализация на проекта от 5000 лева. 

Освен голямата награда PostScriptum Ventures раздава и лични стипендии за всеки от участниците в отборите победители. Награждаването ще се проведе на 1 март в TechnoMagicLand. Жури в състав ще определи екипа - победител в деня на церемонията. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

 

 

 
2020-02-21 15:37:43