Обвинен за жестоко убийство във Врачанско поиска по-лека мярка

Обвинен за жестоко убийство във Врачанско поиска по-лека мярка

Днес петчленен състав на Врачанския окръжен съд остави без уважение искането на И. И. да бъде изменена мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Съдът потвърди подсъдимия да остане задържан под стража, като бъде преместен от ареста при Затвора във Враца в самия Затвор. Илия Илиев е обвинен за това, че на 30 срещу 31 август 2018 г. в село Върбица, в дома им, чрез удари по главата и тялото умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала Зина Тошкова (31 г.), като деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

В своето искане подсъдимият е посочил, че е задържан в ареста вече почти една година и шест месеца, освен това има здравословни проблеми, а също желае да се грижи за децата си. В съдебната зала той отново заяви, че иска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, като отрече да е извършвал престъплението, в което е обвинен.

„Отчитайки тежестта и характера на обвинението, за което Илиев е предаден на съд с внесения обвинителен акт и преценявайки въпроса за законността на продължаващото задържане, съдът намира, че и към настоящия момент са налице предпоставки за тази най-тежка мярка. Безспорно е, че обоснованото предположение относно съпричастността на този подсъдим към деянието, в извършването на което е обвинен, съществува и към момента. Макар подсъдимият да е с постоянен адрес и да не съществува опасност от укриване, то в същото време съдът приема, че има наличие на опасност той да извърши престъпление. Тази опасност се извежда най-вече от тежестта и характера на деянието, за което той е обвинен, но и от справката му за съдимост, и лошите му характеристични данни“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано в седемдневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.

Разпоредителното заседание по наказателното от общ характер дело, по което е подсъдим Илия Илиев, е насрочено за 11 март 2020 г.

 

 
2020-02-19 13:53:39