Предават на австрийските власти мъж от Селановци

Предават на австрийските власти мъж от Селановци

Днес тричленен състав на Врачанския окръжен съд реши да бъде предаден на австрийските власти българският гражданин Г. Б., който пребивава в с. Селановци, с цел провеждане на наказателно преследване по обвинение за извършено престъпление. Той е обявен за международно издирване от австрийските власти и за него е издадена европейска заповед за арест от Областния наказателен съд в гр. Виена. Мъжът е издирван за закана за убийство на бившата си приятелка, което станало на 08.11.2018 г. във Виена. В съдебната зала защитникът на Г. Б. пледира, че липсват основания за предаването му на австрийските власти, тъй като пред тях е доказано с психиатрична експертиза, че неговият подзащитен е извършил деянието в състояние на невменяемост. Той, от своя страна, отказа да бъде предаден доброволно на австрийските власти и отрече да е заплашвал бившата си приятелка. Прокурорът по делото изрази становище исканото лице да бъде предадено на съда в гр. Виена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди изложените от страните съображения, постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г. Б. Целта е да се обезпечи изпращането му на австрийските власти. От съдебната зала той веднага бе приведен в следствения арест, където ще остане до фактическото му предаване на австрийските власти.

Решението на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване и протестиране в петдневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.

 
2020-02-18 16:12:10