Красотите на Берковица представи еко рейнджър лагер

Красотите на Берковица представи еко рейнджър лагер

Тридневен еко рейнджър лагер се проведе в Берковица. Той е част от дейностите по проект “JOYRIDE-Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“, финансиран по програма за ТГС Румъния-България. Представителите на общините партньори: румънските Банеаса и Аджиджа и българската Шабла бяха посрещнати гостоприемно от домакините в заседателната зала на община Берковица. Заместник-кметът Спаска Георгиева се обърна към присъстващите с думите: „Радвам се да ви видя отново приятели. Благодарение на него и на вас като част от това предизвикателство, природните и културни дадености на Община Берковица, както и условията за туризъм ще достигнат до много хора от различни кътчета на света. Това ни дава основание да се надяваме, че сме установили мрежа за трансгранично сътрудничество между съществуващите туристически информационни центрове, което от своя страна ще доведе до подобряване на местния туризъм“.

Туристическият потенциал на общината и извършените дейности по проекта представи Мая Каменова. Тя подчерта, че най-голямото оборудване  по него от четирите общини е в Берковица и включва 40 пейки, 29 маси с пейки за пикник, 6 с цветарници, 8 каскадни цветарника, 10 цветарници, 8 перголи и 38 кошчета, 25 указателни стрелки както и множество информационни табели по трите маршрута, както и две стойки за велосипеди.

Първият ден от екорейнджър лагера включваше обиколка на културно-историческите забележителности на Берковица. Тя започна с посещение на Историческия музей, който обединява Етнографски музей, къща-музей „Иван Вазов“ и Художествена галерия, където представителите на общините, на туристическите информационни центрове, журналисти и блогъри бяха посрещнати от неговия директор д-р Ивайло Пешков. Любезният домакин получи като подарък уникално издание от 1946 г. на „Под игото“ на румънски от преводача Хинчо Хинов. Така тя ще е 21-ата книга на „романа на века“, която притежават в Берковица от общо 55 превода. Това е втората книга, която той дарява на музея, след „Златните планини“, отново от Вазов. Посетителите бяха очаровани от беседите на двете уреднички и много впечатлени от „дяволската кана“ на сръчните берковски грънчари, която залива лицето на пиещият, ако не знае тайната й. Посетителите годишно са около 8000, от които 200 чужденци, споделиха домакините и смятат, че интересът ще се увеличава.

Представителите на туроператорите останаха впечатлени от „Калето“ и гледката, която се разкрива от историческия хълм. Те смятат, че община Берковица трябва да подготви проект за еврофинансиране на този обект, който крие голям потенциал. За румънските партньори най-впечатляващи се оказаха връх Ком и пътеката до Хайдушките водопади, които според тях с подобряване на транспортната достъпност, могат да се превърнат в целогодишни обекти, а около тях да се построят много къщи за гости и заведения. Те подчертаха и впечатляващото състояние на Клисурския манастир и богатата му история, който за вярващ народ като румънците би представлявал голям интерес.

Заключителната конференция след екорейндж лагера бе ръководена от зам.-председателя на Асоциацията на българските туроператори и тур агенти в България Ирина Найденова. В откровения разговор между представителите на четирите партньори по проекта се очерта възможността за задълбочаване на връзките, както в областта на културно-историческото наследство, така и в ски и спа туризма. Всички участници получиха туристическа екипировка и се снимаха за спомен пред Часовниковата кула- един от символите на Берковица. Специална изненада на заключителния обяд бяха талантливите изпълнения на младите танцьори от състав „Малинарка“ с ръководител Димитрина Богданова, които изправиха на крака всички гости и това бе достоен завършек на вълнуващото преживяване в Берковица. Заключителната среща на проекта ще бъде след десет дни в Шабла.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7
сн.7
сн.8
сн.9


2019-12-01 13:36:00