Тържествено бе открита книжарница „Хеликон“ във Враца

Тържествено бе открита книжарница „Хеликон“ във Враца

С вълнуващо тържество между Деня на будителите и Освобождението на Враца бе открита книжарница "Хеликон" във Враца.

Тя работи от началото на лятото, но набра скорост, която само скалите на Балкана могат да удържат. Всички, които се разхождат по Пробива, на бул. „Никола Войводов“ вече знаят – „Хеликон“ си е „баш на мястото“, както биха казали врачани.

Затова все хора на словото – ревностни читатели и интелектуалци от Враца почетоха тържеството на книжарите. Управителят Надя Томова изтъкна, че книжарницата е част от обновяваващия се облик на Северозапада, и макар тя да е в центъра на вниманието днес, важни са хората, които я представляват.

В тази връзка г-жа Гинка Панайотова от ръководството на „Хеликон“ АД, отбеляза интересен знак –„Хеликон“ във Враца е 27-ият обект за 27- годишното съществуване на най-голямата книгоразпространителска верига у нас.

Освен приветствия послучай откриването, опита си с книгите споделиха Мария Дончева от Сдружение „Книгини“ – Враца, Иво Йорданов – журналист и собственик на врачанско издателство, Деница Райкова – преводач на любими заглавия като „Игрите на глада“ и романите на Филипа Грегъри, Димитър Цолов-Доктора, писател на фентъзи разкази и хумористични епиграми, Ива Антонова – кореспондент на Българското национално радио във Враца.

Културната програма допълниха песните на Музикална формация „Хармония“ с художествен ръководител Маргарита Данилова и „Танцът на куклите“, изпълнен от Лия Любчева и Мериан Поповска, водени от художествения си ръководител Петя Христова в балетната школа на Народно читалище „Развитие -1869“ в града. През 2020 г. то ще отбележи 150 години от своето създаване.Така започнаха да творят общата си история на врачанска почва пъстри емблеми на духа, музиката и словото от различни поколения.

За всички стигна огромната торта с логото на Хеликон – “За книгите и хората“.

Людмила Еленкова
2019-11-16 11:10:06