Пътуващ фестивал за автентична култура гостува в Лехчево

Пътуващ фестивал за автентична култура гостува в Лехчево

На 12 септември в Лехчево се поведе поредният пътуващ фестивал от проекта „Живи човешки съкровища“.  Домакините, НЧ „Развитие- 1911“ като партньори по проекта,  бяха подготвили богата кулинарна изложба. На нея гостите и присъстващите успяха да опитат питки, баници, сладкиши, боб в гърне, лютеници и други вкусотии от тукашната кулинария. Местни занаятчии показаха свои произведения и много от гостите си взеха за спомен сувенири от тях.

Кметът на община Бойчиновци г-н Светлин Сретениев поздрави участниците и публиката на фестивала.

Заедно с домакините над 150 участника от областите Видин и Монтана и от  област Долж , Румъния се изявиха на специално монтираната за целта сцена. Концертът продължи повече от три часа, имаше публика и от съседните населени места, а аплодисментите не стихнаха до късно вечерта.  Българи и румънци изиграха заедно много хорА.

 За всички това беше един пъстър, весел и запомнящ се празник.

Проект „Живи човешки съкровища” е финансиран по Програма V-A Румъния-България стартира през 2018 г. Водещ партньор е Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, с партньори „Трансгранична  асоциация равновесие и околна среда““ в Крайова, Румъния и „Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000“, Монтана. Целта му е популяризиране на местната автентична култура в областите Долж и Монтана.


сн.2
сн.3
сн.3
сн.4


2019-09-14 08:21:45