Ценко Чоков заряза Галиче: иска да е кмет на Бяла Слатина

Ценко Чоков заряза Галиче: иска да е кмет на Бяла Слатина

Подсъдимият бивш кмет на село Галиче се стяга за кмет. На предстоящия вот на 27 октомври той ще се включи в надпреварата за градоначалник на Бяла Слатина. Кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет. В момента в родното му село върви подписка, в която се събират необходимият брой парафи за издигането на Чоков за кандидат кмет на общината. Очаква се другата седмица документът официално да бъде внесен в Общинската избирателна комисия. Досега бившият управник на село Галиче бе подкрепян от ДПС. Очаква се и на предстоящите местни избори партията да застане отново зад него. На този етап обаче няма яснота точно от къде ще бъде финансирана предизборната кампания на скандалния бивш кмет на Галиче. Ясното е, че с кампанията са натоварени най-близките и верни авери на ексселския управник.

Ценко Чоков бе заключен в ареста по средата на петия му кметски мандат през 2016 година.  Той се раздели с началническото място, след като бе арестуван, обвинен, а впоследствие и осъден на 4,5 години затвор за телесна повреда, отвличане и палеж. Скандалният "вечен кмет" се завърна тържествено в Галиче в края на месец юли тази година. Това стана, след като съдът разреши на Ценко да изтърпява наложената му мярка "домашен арест" в родното му село, вместо в тузарския му столичен апартамент. Докато делото му тече на втората инстанция - апелативен спецсъд, Чоков ще е в Галиче.

Според запознати с битието на скандалния вечен управник той имал адресна регистрация в бившия Младежки дом в селото, който станал негова собственост преди време. Точно в тази сграда съдът разпоредил Чоков да изпълнява наложената му мярка.

Именно адресната регистрация на подсъдимия породила известни съмнения в съселяните на "вечния кмет" около предстоящата му кандидатура на местните избори. Според изборния закон: "право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място."

Към момента Чоков отговаря на условията - той не е под запрещение и няма влязла в сила присъда. Малко вероятно е до деня на вота да има окончателно произнасяне на съда по делото му.

 
2019-09-13 09:38:11