ВМРО се преклони пред жертвите на бомбардировката на Враца

   ВМРО се преклони пред жертвите на бомбардировката на Враца

Членове на ВМРО от Враца сведоха глави в памет на невинно загиналите граждани в бомбардировката на града на 24.01.1944г. Сред присъстващите бяха народният представител Красимир Богданов, зам.-областният управител Робертино Маринов, общинските съветници Красимир Ангелов и Марин Цветков. За трагичните събития припомни председателят на Младежката организация на ВМРО-Враца Момчил Янков.

На тази дата формация от 84 американски бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

В памет на жертвите, врачанските патриоти поднесоха цветя на паметника на геройски загиналите врачани във Втората световна война и жертвите на бомбардировката на Враца на 24.01.1944г. Мемориалът беше изграден през 2014г. по повод 70-та годишнина от трагичните събития благодарение усилията на Инициативен комитет „Памет за Враца“, с активната подкрепа на представителите на ВМРО.
2019-01-26 09:41:12