Йордан Радичков-внук и Герасим с наградите на Берковица

Йордан Радичков-внук и Герасим с наградите на Берковица

Вече 21 години Рождество на Пресвета Богородица е празникът, който събира берковчани от всички краища на страната и света, за да споделят радостта си от това, че са заедно – и с това надеждата за по-добри дни, за достойно настояще и бъдеще на родния град.

По повод празника на града кметът Милчо Доцов връчи почетен знак „За граждански принос на Цветана Петкова Трендафилова и Кристиян Стоянов.

Годишните награди на Берковица за 2018 г. получиха Георги Георгиев /Герасим/- за постижения в музиката и популяризирането на общината, Велислав Павлов- за успехи в областта на киното и приноса му за общината, Тодор Илиев- за победите на клуба по волейбол, Тодор Петков за развитие на културния живот и читалищната дейност и Йордан Радичков-внук за литературната му дейност и популяризирането на берковския край.

На тържествено украсената сцена пръв приветства всички жители и гости кметът инж. Милчо Доцов.

Той направи  равносметка на извършеното от началото на мандата си. „ Имам удоволствието отново да отчета, че и третата година от настоящия мандат беше успешна за нас по европейския път на Община Берковица и ние достойно надграждаме 20-вековната история на нашия град. За трите години от началото на мандата успяхме да привлечем над 30 млн. лева. Ако първите години бяха на печелене на европейско финансиране, от тази година започнахме реализацията на тези проекти. Вече приехме обновената сграда на РУ Полиция по проект за енергийна ефективност. В момента работим по още 3 общински и държавни сгради – администрацията, ДГ „Звънче“, предстои и стартиране на читалището. Работи се и по 11 жилищни блока, с което общо енергийно ремонтираните сгради на територията на нашата община след няколко месеца ще станат 17 на брой. Един от сладките проекти, който не е от най-големите, но определено е с най-голям ефект за всички нас е минералният водопровод от Бързия до Берковица. С този водопровод, който е на финален етап, и само след 1 месец ще бъде готов, ние ще дадем възможност минералната вода да потече в Берковица и всички берковски инвеститори, а и външни, които желаят да инвестират и да развиваме спа туризма.

Държа да отбележа, че след като изпълнихме ремонти на над 4 км. водопроводи, предстои по спечелени проекти да асфалтираме цялостно и да отремонтираме тротоарите на 15 бр. улици по европейски проект и още 10 бр. улици със собствено финансиране, с което определено ще обновим вида на нашия град, а и на нашите села, защото по проект за общински пътища ще отремонтираме 9 общински пътя, които преминават през селата на общината – Бързия, Слатина, Боровци и Котеновци. Всичко това и останалите проекти, които реализираме ще доведат до подобряване вида на нашите населени места и условията за по-добър живот.

Уважаеми съграждани, разрешете ми да благодаря на всички за съвместната работа, защото когато казваме, че има успехи, то тези успехи се постигат благодарение на колективна работа, благодарение на съвместните усилия на мен, на моя екип, на администрацията, на Общински съвет, на съвместната работа с държавните институции и общински разбира се, на министерства и управляващи органи, с неправителствения сектор и с всички останали граждани.

Като успех в общинската политика бих добавил и развитието и на социално насочена политика. Само през тази година увеличихме с още 20 % субсидирането за спортните клубове, помощите за раждане на дете, за пенсионерските клубове и помощи за лечение, с което цифрата в това направление достигна над 200 000 лева, което е 10 % от собствените приходи на Община Берковица.

И не на последно място бих добавил и успехите в духовното и културно развитие на нашия град и на нашата община. Аз се радвам, че нашите деца, нашите културни дейци, нашите спортисти жънат успехи на национални и международни сцени и с двата фестивала, които имаме до сега – Лачени обувки с 26-годишна история и разбира се фолклорният с 60-годишна история. От миналата година ние създадохме нов фестивал, който определено се утвърди като гвоздеят на фестивалите. Това е фестивалът на духовата музика, който ще бъде проведен за втори път и ще имаме удоволствието да слушаме 10 оркестъра, включително с участие на оркестър от Република Сърбия.

С това мястото на Берковица като духовен и културен център на българския Северозапад се доутвърждава и определено става една основна част от нашата визитка. И когато говорим за развитие на туризма определено това пак е част от него, защото културният, фестивалният туризъм също са много важни. Аз искам още веднъж да благодаря на всички за съвместната работа, за съвместните усилия, за постигнатите успехи. Още веднъж ви поздравявам по случай празника. Пожелавам на всички много здраве, много щастие, много успехи и нека да продължим да работим все така заедно за подобряване вида на нашите населени места и за подобряване живота на нашето население. Честит празник на всички! Да живее Берковица и да живее България!“

За доброто настроение на всички се погрижиха Младежки духов оркестър-Берковица, Трио Тенорите и Райна. Кулминацията на празника бе тържествената заря.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5


2018-09-09 14:40:05