Мощите на св. Георги Победоносец пристигат във Враца

Мощите на св. Георги Победоносец пристигат във Враца

На 17 май във Враца ще се честват 170 години от освещаването на най-стария храм в града – църквата “Св. Възнесение”. Тържеството съвпада с църковния празник Възнесение Господне, който се отбелязва на същата дата. Честването ще започне още предишната вечер – на 16 май (сряда), когато в църквата “Св. Възнесение” в 17.45 ч. ще бъде посрещната частица от честните мощи на св. Георги Победоносец. Тя ще бъде изложена за поклонение в храма във Враца по случай празника и ще остане в него до петък, 18 май, сутринта. Светинята ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията. Веднага след това в църквата “Св. Възнесение” ще започне тържествена вечерня, оглавена от владиката. В нея ще вземат участие и певци от софийския мъжкия хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”.

На следващият ден – 17 май, Възнесение Господне – празничната света литургия в едноименния храм ще започне в 9 ч. и ще бъде предстоявана от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с архиереи на БПЦ. В 11.30 ч. пред църквата “Св. Възнесение” ще бъде отслужен водосвет и осветен курбан, който ще се раздаде на врачани за здраве и благословение.

Вечерта от 18 ч. в Художествената галерия на Регионалния исторически музей ще се състои празничен концерт. В него ще вземат участие Дамският хор “Враца” към храма “Св. Възнесение” с диригент Томислав Аспарухов, Средношколският смесен хор при СУ “Отец Паисий” – Враца с диригент Момчил Томов и други. Входът е безплатен.

Врачанската света митрополия приканва всички врачани да вземат молитвено участие в богослуженията и отбелязването на 170-тата годишнина от освещаването на храма “Св. Възнесение”.
2018-05-15 09:54:49