ПМГ продължава да е най-значимата образователна институция в региона

ПМГ продължава да е най-значимата образователна институция в региона

Заедно работим, заедно се учим, заедно се радваме на успехите!

 


Татяна Василева - директор на ПМГ “Акад. Иван Ценов”-Враца

 


Г-жо Василева, на 18 март ПМГ ще отбележи 45 години от създаването си. С какво чувство посрещате празника?

45 години от създаването на гимназията е една наистина значима годишнина, която посрещам с чувство на гордост, радост и удовлетворение. Радост изпитвам от това, че ПМГ - Враца продължава да бъде най-значимата образователна институция в града и региона. Горда и удовлетворена съм с многобройните успехи на нашите възпитаници. Те са признание не само за упорития труд и любознателността на учениците, но и за професионализма на техните учители, за качествената подготовка, която им дават.

Мероприятията от програмата, посветена на годишнината стартираха още в началото на годината, какви инициативи сте подготвили през юбилейната седмица?

Едно от най-значимите събития, с които започна празничната ни програма, е Шестнадесетата национална ученическа конференция на УчИМИ към БАН, на която ПМГ - Враца бе домакин. Тогава възпитаници на гимназията и техните научни ръководители получиха награди за отлично представяне.

Като част от тържествената програма организирахме тематични изложби с ученически творби и антикварни учебници, състезания по математика, български език, чужди езици и спорт. Проведе се фотоконкурс на тема “Училището през моя обектив”, конкурс за есе “Ролята на училището в информационния век” и изложба на рисунки, също посветени на празника. Учениците имаха възможност да направят и виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

В навечерието на 24 май предстои да бъде издаден алманах с произведения на различни поколения ученици на нашата гимназия.

Кулминацията на празника е тържественият концерт “ПМГ и приятели”, който ще се проведе на 18 март в голямата зала на театъра.

Какви инвестиции в материална база направихте през последните години и от какво още се нуждае училището?

От 2011 година, когато в гимназията започна мащабната програма за модернизиране на материалната база, до днес в учебната сграда са оборудвани и открити нови кабинети по математика, информатика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, география и икономика, български език и литература. Паралелно с оборудването на кабинетите по профилиращите предмети се работи и по осигуряването на условия за използване на модерни интерактивни образователни практики и в класните стаи. В много от тях са монтирани мултимедийни проектори и компютърни конфигурации. Като част от програмата за модернизация в училището е инсталирана мултимедийна информационна система и е осигурено пълно покритие с безжична интернет връзка.

Изцяло подновени са училищният бюфет и централното фоайе на сградата. Училището разполага с фитнес център и с модерно оборудвана спортна зала, в която се провеждат регионални и национални първенства. Ремонтираните открити площадки и паркът в двора са любими места за спортни занимания и отдих.

Програмата за подобряване на материалната база в ПМГ - Враца предвижда цялостно саниране на сградата и подмяна на отоплителната инсталация и абонатната станция чрез финансиране от Община Враца.

На какво се дължи високият рейтинг на ПМГ според Вас?

Учениците ни днес са много мотивирани, любознателни и умни. Те постоянно ни провокират да се учим заедно с тях, да не стоим на едно място. Учителите в ПМГ непрекъснато се стремят да са в крак със съвременните изисквания в образованието, да предлагат актуални знания, да прилагат съвременни методи на преподаване, чрез които да ангажират учениците в учебния процес и да провокират тяхната активност и креативност. Многобройните успехи на нашите възпитаници в състезания и олимпиади по математика и информатика, по природни и хуманитарни науки, на спортни турнири и в извънкласните дейности ясно показват това. Заедно работим, заедно се учим, заедно се радваме на успехите!

В навечерието на 45-тата годишнина, какви предизвикателства стоят пред Вас, като директор на ПМГ?

Традиционно нашите ученици получават най-високите резултати на олимпиади, състезания, националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити. Имаме амбицията тези успехи да са конкурентни на най-добрите в страната. През следващата учебна година ще обучаваме ученици в шест паралелки след завършен 7-ми клас в профил природо-математически, с основни профилиращи предмети математика, биология и здравно образование, информатика, география и икономика с интензивно изучаване на английски и немски език. Ще осъществим прием на ученици след завършен 4-ти клас в две паралелки за ранно откриване и развитие на млади математически таланти.

Какво ще пожелаете на всички учители и ученици на гимназията по случай празника?

На всички желая преди всичко крепко здраве, упоритост и търпение, защото така добрите резултати са гарантирани, както показва и историята на нашето училище. Нека учениците ни са все така будни, жадни за знания, с изострено гражданско чувство, търсещи новото, защото те формират елита, от който България има толкова голяма нужда днес.

На моите колеги учители пожелавам да бъдат както и досега всеотдайни и творчески личности, принципни педагози и хора на науката. Нека продължим да се радваме на успехите, които вече сме постигнали и тези които ни предстоят.


Коментари2016-03-17 13:16:16