Филип Попов: БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, която може да управлява

Филип Попов: БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, която може да управлява

„Целта на БСП за предстоящите парламентарни избори е да бъде първа политическа сила. Според реалните социологически проучвания БСП води с 4% пред ГЕРБ, което е в унисон с целта на левицата. БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, и партия която може да управлява. Тя дава посоката на развитие на България.“ Това заяви водачът на Коалиция “БСП за България“ във Видин Филип Попов в ефира на радио Свободна Европа.

Той бе категоричен, че БСП е единствената опозиция в България, като това беше показано и в Народното събрание. „Нашата позиция беше ясна, а именно, че този парламент е изчерпал доверието си и той освен да навреди, оттук нататък няма какво повече да направи, затова искахме и оставката му. Ние бяхме единствената политическа сила, която поиска и оставката и на главния прокурор.“ Той припомни и 5-те вота на недоверие към правителството, които по думите му са на болни теми за държавата като корупция, съдебна система и здравеопазване.

„Мостът е символ на свързаност, трябва да има мост както във Видин, така и в Русе, така и в Силистра.  Тези два моста, които имаме в момента, не са достатъчни, защото река Дунав вместо да свързва България с Румъния, се явява една тежка пречка за икономическа свързаност“ коментира кандидатът за народен представител от БСП.

Ние сме заявили нашата категорична позиция, че в правосъдната система следва да има промени, категоричен бе Филип Попов. „Дали сме нашите предложения по отношение и на прокуратурата, и на дисбаланса в натовареността на съдилищата. Прокуратурата няма как да е демократична, когато главният прокурор може писмено да отменя или изменя актове на по-долустоящи прокурори.“

По темата за гласуването по пощата, Филип Попов заяви: „Първата стъпка трябваше да бъде т.нар. активна регистрация. От ГЕРБ категорично го отхвърлиха заедно с видеонаблюдение при преброяването на бюлетините. Когато имаш активна регистрация, едва тогава можеш да преминеш и към гласуване по пощата.“

Филип Попов коментира и темата с Турски поток, припомняйки, че България все още не го е открила, като добави: „Г-н Борисов освен да ходи по магистралите, да раздава саката си, явно че не върши друга работа. Ползата на България от Турски поток е транзитирането на тази газ.“ Той допълни, че трябва да питаме Бойко Борисов, който плати 3 млрд. лева за Български поток, който по-късно отказа, кога ще си ги върне. „Ние се намираме на много добро геостратегическо място, а България не прави нищо до този момент, за да печели от него“, каза още Филип Попов.

„Ние имаме ясна политика, че трябва да имаме нормални отношения с Русия, от които България да печели. Трябва да засилим връзките и с Китай, защото тя инвестира навсякъде около нас, но не и в България. Това са инвестиции и работни места, това са пари. Разбира се, ние трябва да защитим нашия национален интерес и партньори от ЕС и НАТО, но това може да стане, когато имаме силна икономика, когато България е развита“, обясни Филип Попов.

„Това, което се случва в България в последните 10 години, е всичко друго, но не и демокрация“, заяви Филип Попов като допълни „Не може министър-председателят на една парламентарна република да е дошъл два пъти в Народното събрание. Не може през Народното събрание да се прекарват лобистки закони, от които тръгва корупцията“, заяви той като добави, че това не е демокрация, и заради това левицата иска смяна на целия този модел.

На въпроса с кои партии е възможно да има коалиция, Филип Попов отговори: „Без ГЕРБ със сигурност. Ние сме в коренно различни посоко с тази партия, даже не бих я нарекъл и партия“, категоричен бе той като обясни, че в партията имаш политика, цел, устав и правила, а при тях няма такова нещо. Той припомни, че след изборите левицата ще направи допитване до своите членове относно възможните коалиции.

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19765-filip_popov__bsp_se_dokaza_kato_alternativa_kato_otgovorna_politicheska_partiya_koyato_moje_da_upravlyava.html

 

БСП е номер 4 в бюлетината.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!




2021-03-31 10:36:52