Боряна Георгиева, кмет на Арчар: Резултатите идват след много работа

Боряна Георгиева, кмет на Арчар: Резултатите идват след много работа

Боряна Николаева Георгиева е първи мандат кмет на видинското село Арчар. Родена е на 2 април 1978 г. във Враца, но е отраснала в Арчар. Семейна e, с едно дете. По професия е медицинска сестра. Има магистратура “Ръководител по здравни грижи и преподавател по практика на медицински сестри”. В момента следва втора магистратура “Психология”. Трудовият й стаж започва в МБАЛ “Св. Петка” ОАИЛ - анестезиологична сестра. Била е старша медицинска сестра в Спешното отделение. Работила е и в УМБАЛ Александровска - КАИЛ III. 


Г-жо Георгиева, как оценявате първата година и половина от мандата си като кмет на Арчар?

Работата е много отговорна и изпълнена с предизвикателства. След като бях избрана за кмет се впуснах с огромното желание да помагам на хората и да развиваме населеното място.

Кои са най-честите трудности и проблеми, с които се сблъсквате като кмет?

Трудностите на хората, живеещи на село са преди всичко от  битов характер, от липсата на работни места и грижата за възрастните и самотно живеещи хора.

По отношение на инфраструктурата какви са основните дейности, които предстоят?

Предстои асфалтиране на улици, изграждане на нови тротоари и подмяна на водопровод. Ще се извърши и  реконструкция на въздушната електропроводна линия. Следя за редовното почистване на селото. Периодично се налага да премахваме нерегламентирани сметища.

Правителството отпусна пари на Арчар за археологически разкопки. Кога се очаква да стартират дейностите?

Министерският съвет отпусна средства за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария с ръководител проучване доц. З. Димитров. Ще бъдат осигурени работни места на хора от селото ни, а дейностите се очаква да стартират през пролетта.

Трудно или лесно се управлява малко населено място?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като управлението представлява процес на упражняване на ръководни дейности в конкретна система със своя цел, организация, структура, разпределение на отговорности и участници. Селото ни се състои от няколко етнически групи и въпреки всичко се справяме добре.

През 2017 г. Вие получихте приза за медицинска сестра на годината. Какво Ви провокира да продължите трудовата си кариера като кмет?

Работата за хората и с хората. Арчар е мое родно село и с желание реших да бъда полезна на него.

Какви качества трябва да притежава един добър кмет?

Отговорност, гъвкавост и толерантност за мен са най-важните качества.

Помага или пречи държавата във Вашата ежедневна работа?

Мога да отговоря със следния цитат: „В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си“.

За какво най-често Ви търсят хората? Какви са най-големите им болки и проблеми?

Търсят ни преди всичко от здравосоловен и социален характер и ние се стремим да помагаме на всеки един от тях с каквото е по възможностите ни.

В ролята си на кмет, какво смятате за Ваше най-сериозно постижение на този етап за подобряването на живота на хората? Върху какво смятате, че трябва да се работи за в бъдеще?

Сериозните постижения се постигат с много труд и след определен период от време. Предстои ми много работа и след това ще дойдат и резултатите. Смятам, че хората живеят по-добре, когато са на работа и са финансово обезпечени и с любимите си хора.

Г-жо Георгиева, какво ви дава и какво Ви отнема кметуването?

Дава ми надежда и ми отнема надежда. Дава ми организационен опит и ми отнема от личното време. На всички е ясно, че работният ден на един кмет никога не приключва в 17 часа, а ангажиментите не спират дори и в почивните дни.




2021-02-28 10:43:42