Откриха паметник на Апостола в Мездра

Откриха паметник на Апостола в Мездра

На 18 юли в Мездра бе открит паметник на Васил Левски. Той е дело на добричкия скулптор Любомир Добрев. Идеята за издигането му е на Пенка Георгиева, която дарява 10 000 лв. за изработката му.

Честта да открие паметника на Апостола се падна на кмета на общината Николинка Кътовска. В словото си тя заяви „В Пантеона на българската свобода Васил Левски има своето запазено място. Всеки българин носи в сърцето си Апостола. Неговата личност е символ на обичта към родината, неговата чиста душа на Дякон е пример. Нека неговият паметник бъде място за почит и пример за патриотизъм на младите поколения.” Тя припомни, че Левски е минавал през Мездра, Долна Кремена и Лик и е посещавал Черепишкия манастир по време на революционната си дейност.

 Тя благодари на дарителите- на Пенка Георгиева, на фирмите „Хемус-М” и „Йотов стоун”, както и на ОбП „Чистота” за монтирането на паметника и облагородяването на района около него. 

Церемонията по откриването му започна с изпълнения на духовия оркестър при читалище „Просвета”. На пост пред паметника, облечени в четнически униформи, застанаха Самуил Стоянов и Пламен Мариянов. Нейното начало постави прочувственото изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски” от Николай Ценов. Облечени с тениски с образа на Апостола, момичетата от вокална група „Детски свят” с ръководител  Анета Петкова, изпълниха възрожденски песни. Водосвет отслужи отец Георги Няголов. 

Целият политически и културен елит на Мездра уважи откриването на паметника на Левски. Венци и цветя на признателност бяха поднесени от зам.-министър Аспарухов, от кмета Николинка Кътовска, председателя на ОбС Мездра Делян Дамяновски, от ръководството на ГЕРБ, БСП, НФСБ, ВМРО и граждани.

Видимо развълнувана, инициаторката за построяването на паметника Пенка Георгиева сподели, че идеята за него се ражда от едно недоразумение. „Преди четири години, трябваше по повод годишнина на Апостола, да поднесем цветя във Враца. Аз чаках на паметника на пл. Левски, а колегите вече били сторили това на другия паметник- пред Пощата в центъра на града. Пътувайки към Мездра, си мислих, как може в някои градове да има по два паметника на най-светлата ни историческа личност, а в Мездра да няма. Поставих началото с инициативен комитет и след четири години паметникът е факт. Харесва ми образа и мястото, на което е поставен. Много е важно децата ни да знаят кой е Левски, да не мислят, че е само футболен отбор и да го пишат с буквата „ф”. Нека има повече патриоти в нашия град и страна и Бог да ни пази всички, и нашите деца и внуци”, заяви тя.

 


1
2
3
4


2015-07-18 11:48:08