Уникална ферма за пернати обира награди

Уникална ферма за пернати обира награди

Много малко са хората, които отглеждат яребици в България. Развъждането на пернат дивеч е свързано с много разходи, труд и време, но за инж. Петко Ширийски, който има ферма в Липница, това е предизвикателство и удоволствие.

Предприемчивият собственик на фермата за дивеч "Grouse.bg” е родом от красивото мизийско село. Инж. Петко Ширийски учи в Техникума в Бяла Слатина, след което завършва МИ -София с професията "Инженер” и остава да живее в столицата. Обича да пътува, като при едно от посещението си в Германия, инж. Ширийски попада на изложение на дивеч. Така идва и идеята му да си създаде собствена ферма, тук в България. Избира родното си място и така, през 2012 г. "се ражда” "Грауз БГ” - лицензирана ферма за производство на ловни видове птици и друг дивеч за разселване в ловностопанските райони на страната, както и на селектирани породи кокошки в направление на продуктивност - за месо, разплодни яйца и яйца за консумация. Името на фермата също не е случайно, грауз означава яребица, от шотландски. "Първоначално купих от Германия няколко яребици. Мислех, че е проста работа, но се оказа цяла наука. Смятам, че я овладях, но продължавам да надграждам и изпипвам всичко. Повече от 3 години вече съм познат на пазара, тъй като ние работим с качество, лиценз и хъс. Клиентите ни са ловни сдружения, които закупуват птици. По този начин възстановяваме равновесието в природата”, споделя инж. Ширийски.

Фермата му се слави с неповторим асортимент от селектирани екземпляри и породи, които се отглеждат при непрекъснат обмен на информация и опит с производители от Германия. Любопитен и едновременно с това - красив акцент дават уникалните яребици кеклик, корейските ловни фазани, дивите пуйки и зайци. Разширеният асортимент не го спира да има и свое "хоби”/ както го нарича самият той/ -да отглежда кокошки от френската порода "Маран” и американската "Ню Хемпшир”. Екзотичните пернати освен с външния си вид изненадват и с естествено оцветените си яйца. "Френската кокошка маран снася с шоколадови черупки. Наричат ги така, защото са досущ с цвят на какао, който е много наситен и равномерен. Оцветяването е абсолютно натурално и не се дължи на боя или на изкуствени добавки в храната. Причината е специален пигмент в организма на екзотичните кокошки, които били селектирани преди повече от век”, разказва още инж. Петко Ширийски и обяснява, че следващата крачка ще е участие на асоциацията в европейско изложение за "Маран”-и. Досега достойно се е представял на регионални изложения във Враца, на републикански в Ловеч, София и др., завоювал е куп грамоти и медали у нас и в чужбина.


1
2
3
4
5


2015-06-20 00:54:16