Ремонтират читалището в Липница

Ремонтират читалището в Липница

Румен Шопов - кмет на с. ЛипницаГ-н Шопов, наближава традиционния събор на селото. Разкажете ни какво предвижда празничната програма?

Традиция е отбелязването на събора на селото ни. Очакваме много гости. Празникът ще започне в събота от 20 часа с изява на местния клуб на самодейците и изпълнение на танцов състав "Искрец” от община Своге, след което за всички ще пее известната и обичана певица Росица Кирилова. Предстои празнична заря и дискотека на открито за най-младите. Предвидили сме също специална изненада за жителите и гостите на селото. Тържествата по повод събора ще се провеждат на площада пред Народно читалище "Отец Паисий-1927”.

Надявам се празничното настроение да завладее всички и да остави приятни спомени и емоции.

Какво ново предстои?

Непосредствено след традиционния ни събор предстои мащабен ремонт на НЧ "Отец Паисий -1927”- с. Липница. Строителните работи ще стартират още на 22 юни, като ще бъде обновена сградата на културната институция с прилежащите й части. Ремонтът включва външни изолации, вътрешни шпакловки, както и разширяване на площада пред читалището, като ще бъдат поставени пейки и ще се облагороди пространството. Стойността на ремонта е 465 991 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., мярка 322 - "Обновяване и развитие на населените места”.

Иначе се стараем да поддържаме селото в чист и приветлив вид. Това за нас се е превърнало в ежедневие. Уличното осветление работи на 100 %. В края на миналата година завършихме ремонта на православен храм "Св. Св. Кирил и Методий”. Сега разработваме проект за обзавеждането му, предстои изографисване на иконостаси и се надявам до края на тази година жителите на нашето село да могат да използват църквата по предназначение.

Тук е мястото да кажа, че поддържаме перфектни отношения с общинското ръководство на Мизия. Фактът, че гледаме в една посока, е показателен - селото ни е добре подредено и нещата се случват.

Как стои въпроса с безработицата?

Като цяло безработицата в селото е около 10%. В момента, на 8-часов работен ден, по програми работят 4 човека, останалите са на социално подпомагане.

Кой се грижи за здравето на хората тук?

Д-р Светлана Кожухарова е общопрактикуващ лекар в Липница. Засега обаче зъболекар в селото нямаме.

Как се развива културният живот?

Читалището е основен културно - просветен център в селото. Библиотеката към НЧ "Отец Паисий -1927”-с. Липница, с гл. библиотекар Галя Христова, продължава успешно да реализира и надгражда дейности по програма "Глобални библиотеки-България”. Тя предоставя на своите потребители и всякакъв вид информация чрез безплатен интернет достъп.

Вокалната група при читалището и Клуба на пенсионера участват ежегодно в националните фестивали на патриотичната, антифашистката и фронтовата песен в София -”Сребърни чучулиги” и "Альоша”. Съставът ни заема достойно място на фестивалите. В селото почитаме и всички български празници.

Образованието на какво ниво е?

За съжаление, още през 2008 г. училището беше закрито, поради малкия брой ученици. Детската градина в селото обаче функционира. В момента в нея се възпитават и отглеждат 26 деца. Директор е Ганка Тодорова.

Какво ще пожелаете на жителите и гостите по случай празника?

Желая на всички здраве, късмет, благоденствие, добруване, много сбъднати мечти и успех във всяко начинание.

 


Коментари2015-06-20 00:44:56