Калфин уважи юбилея на Дома в Попица

Калфин уважи юбилея на Дома в Попица

С духова музика, хляб, сол и здравец бяха посрещнати гостите на тържеството по повод 10-ата годишнина на Дома за стари хора в Попица.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, създателят на дома, екссоциален министър и ексдепутат Христина Христова, народните представители Георги Божинов и Красен Кръстев, зам.-областният управител Мирослав Комитски, кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков, ръководители на социални институции от област Враца и още много партньори и приятели посрещна в дъждовния понеделник социалното заведение.

„За мен е особено вълнуващо да ви приветствам по повод юбилея на нашия дом”, заяви управителят му Иван Ценов. Той направи подробна презентация на развитието на дома през годините. 60 са домуващите в най-модерния дом за стари хора в страната, а скоро капацитетът му ще бъде увеличен с още 4-ма. 27 човека включва колективът му. „Домът в Попица е най-съвременният в България, защото отговаря както на европейските изисквания за предоставяне на социалната услуга, така и на тези за достъпна среда за хора с увреждания”. Последната му придобивка е 25 слънчеви колектори, които осигуряват топла вода за домуващите и пестят слънчева енергия. Те са закупени по проект от фонд „Социална закрила” на стойност 27 000 лв. и съфинансиране от 6000 лв. от община Бяла Слатина.

 

Празничната програма започна с изпълнение на химна на дома от две негови обитателки. В нея участваха още ученици от Попица и млади доброволци към дома. Кулминацията на юбилея бе изпълнението на космическия глас Валя Балканска. 

 

 

 

 

 
2015-05-25 16:34:32