Обстановката в Мездра се нормализира

Обстановката в Мездра се нормализира

Изсипалият се проливен дъжд създаде сериозни проблеми по пътната и железопътната инфраструктура на територията на общината. Блокирано бе движението в двете посоки по главен път Е79 в участъка между Мездра и с. Моравица. В района на с. Люти дол, се е активирало свлачище от кални земни маси. Свлачище има и на второкласния път за София през Искърското дефиле между с. Ребърково и с. Люти брод. По отстраняване на последиците работят екипи на Областно пътно управление - Враца.

Водната стихия е отнесла баластрена призма по ж. п. линията Видин - София, в междугарието Руска бела - Мездра. Влаковете обръщат посоката на движение на локомотивите на гара Мездра юг, откъдето се осъществява връзката към гара Мездра на влаковете от Видин.

В Мездра са наводнени приземни етажи, сутерени и мазета на жилищни и обществени сгради, които продължават да се отводняват от служители на пожарната. Сред най-сериозно пострадалите е ОДЗ 1 „Мир”. В с. Боденец е паднала подпорна стена на четвъртокласен път близо до частна жилищна сграда. Хората са изведени от къщата, а пътят е обезопасен и се разчиства.

Нивото на река Искър в района на Мездра се е покачило до 2,30 м, а това на най-големия язовир в общината - Върбешкия, е на 1 метър под кота преливен ръб на преливника и водоема се изпуска конролирано, информира инж. Тодор Христов, секретар на Общинския кризисен щаб при бедствия, аварии и катастрофи. Повишение има и на нивата на реките Боденска и Моравешка, но няма опасност те да излязат от коритата си.

Обстановката в общината постепенно се нормализира.

Мирослав Гетов


Коментари2015-05-25 09:41:31