Училището в Криводол отбеляза двоен празник

Училището в Криводол отбеляза двоен празник

Над 100 деца от училищните и читалищните състави в Криводол пресъздадоха зараждането на просветното дело в региона. Богато наситена, тържествената програма по случай 70 години СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Криводол и 180 години просветно дело изпълни салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров”. Традиционно церемонията започна с посрещане на училищното знаме и продължи с песни и танци. Учениците умело пресъздадоха атмосферата в първото училище в Криводол. Основен акцент в програмата бе пламъкът. Той осветява малките ученици на поп Стойко, поставил началото на учебното дело в Криводол, а пламъкът на знанието продължава „гори” във всички възпитаници на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Специални гости на празника бяха народните представители от област Враца инж. Петя Аврамова от ПП ГЕРБ и Красимир Богданов от Патриотичен фронт, зам. областният управител Мирослав Комитски, кметът на Община Криводол Петър Данчев, председателят на общински съвет – Криводол Петър Комитски, началникът на Регионалния инспекторат Галина Евденова, бивши и настоящи учители от гимназията.

„Днешният ден ми дава повод да изразя уважение и признателност към труда на всички Вас, които сте част от историята на това училище и към Вас които сте неговото настояще. Дълбок поклон и към тези, които са положили основния камък на просветното дело в Криводол и на всички, които през годините са пренесли благодатния дъх на знанието, духовността и родолюбието”, заяви в приветствието си кметът Петър Данчев и поднесе специален подарък на училището – ваучер на стойност 1 700 лв.

„В навечерието на 24 май, приемете моите искрени поздравления по случай празника. В този ден, ние сме истински българи. Прекланяме се пред учителите, които с душа и слово възпитават поколенията. Поклон пред 180 години просветно дело в град Криводол, поклон пред всички учители, дали духовна просвета на нашите деца. Скъпи ученици, учители, нека никога на свършва жаждата ни за знания. Бъдете живи и здрави”, приветства всички Лиза Каролова, директор на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

По случай двойния празник в гимназията получиха поздравителни адреси от министъра на образованието проф. Тодор Танев, Милена Дамянова, председател на комисията по образование и наука в 43-тото НС, кмета на Община Враца инж. Николай Иванов, политически партии, директори на учебни заведения и институции.

Час преди старта на празничния концерт, училището събра бивши и настоящи учители и ученици в среща на поколенията. В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се обучават 303 деца от 1 до 12 клас в редовна форма на обучение и 51 ученика в самостоятелна форма на обучение.


Сн.1
Сн.2
Сн.3
Сн.4
сн.5

Коментари2015-05-11 15:29:05