В Мездра представиха юбилейната книга за БЧК

В Мездра представиха юбилейната книга за БЧК

По инициатива на Краеведското дружество при градското читалище „Просвета 1925” в Мездра се състоя представяне на книгата на Ивана Захариева „130 години Благотворително дружество „Червен кръст” във Враца и Врачанско”. Премиерата уважиха редакторът на книгата Весела Пелова, гл. експерт в Държавен архив - Враца и секретар на Регионалното краеведско дружество, която презентира изданието, председателят на Областния съвет на БЧК - Враца Гергана Михалчева (дъщеря на авторката), краеведът Анета Дилова, активисти на червенокръстката организация от града край „Калето”, любители на миналото на родния край.

Книгата излиза по повод годишнината от учредяването на врачанския клон на „Червения кръст”. В нея се проследяват основните моменти в развитието на благотворителната, милосърдната и доброволческата идея в нашия регион, многообразната народополезна дейност на БЧК през годините, промените в неговата организационна структура и управление, откроен е приносът на видни деятели и благодетели като митрополит Константин, Първан Т. Първанов, Никола Партов, Христанчо Матов и др. Интерес представляват също страниците за Мисията „Чаталджа” и Дружество „Самарянка”, за ученическите трапезарии и помощните акции при големия пожар във Враца през размирната 1923 г., бомбардировката през 1944 г. и наводнението през 1966 г.

Юбилейното издание е плод на 7-годишно проучване на запазените архивни фондове, осъществено от Захариева, която е родена в с. Зверино. Достойнствата на книгата допълват богатият снимков материал, таблици, списъци, документи и други приложения. Поместени са и три снимки, осветляващи моменти от историята на мездренския клон на „Червения кръст”, който е основан на 5 март 1926 г.

„130 години Благотворително дружество „Червен кръст” във Враца и Врачанско” е седмата книга на Ивана Захариева. Останалите са „Зверино: Бит и традиции в края на XIX и първата половина на XX век” (2002), „Нашият род” (2002), „Народни умотворения - с. Зверино” (2004), „80 годни Читалище „Факел” - с. Зверино” (2007), „Църквите и паметниците на с. Зверино” (2011) и „С музика в сърцето. Биографичен очерк за композитора Димитър Ангелов” (2014).  

По време на премиерата Захариева раздаде автографи и подари 70 екземпляра от своята книга на почитатели, както и на всичките 21 читалища в община Мездра и на общинската организация на БЧК.

Мирослав Гетов


Коментари



2015-04-29 12:36:18