Център за деца отвори врати в Бяла Слатина

Център за деца отвори врати в Бяла Слатина

На 16 април официално беше открит социален център в Бяла Слатина.

Лентата на новата придобивка прерязаха народният представител Красен Кръстев, кметът на общината инж. Иво Цветков и зам.-кметът Петър Петров. Центърът за деца и родители „Аз и моето семейство” е изграден по проект на община Бяла Слатина със средства от ЕБВР. Той е един от пилотните в страната и затова изпълнението му преминава през различни перипетии и забавяния. Началото му е поставено с договор с МТСП още през 2010 г., но реално строителните дейности започват през декември 2013 г. По проекта са вложени 669 927 лв., от които 306 хил. лв. в ремонтни дейности. 47 000 лв. собствени средства е вложила община Бяла Слатина, за да стане възможно изпълнението на проекта.

Новият център ще предлага интегрирани услуги- социални, здравни, образователни и възпитателни. Техни потребители ще бъдат родители и деца до 3 г., от уязвими групи, както и деца от 3 до 7 години. Освен сградата в Бяла Слатина, той има и две изнесени бази в детските градини в Соколаре и Габаре. В ЦДР „Аз и моето семейство” ще работят 3-ма лекари- 2 педиатри и акушер-гинеколог, зъболекар, акушерка, 3 медиатори, 2 социални работници, логопед и психолог.

Церемонията по откриването започна с народни танци и спортни съчетания на малките възпитаници на ЦДГ „Незабравка” в Бяла Слатина, които бяха изпратени с продължителни аплодисменти. Водосвет за успеха на новата социална институция отслужи отец Тодор Дудов. „Мили деца, благодаря ви за хубавата програма. Горд съм, че успяхме да завършим този сложен проект. Благодарение на него сега имаме прекрасна база за децата до 7 г. в риск и се надявам да останете удовлетворени от работата с отличните специалисти, които ще работят в центъра. Дано тази сграда се изпълни с живот и се превърне в уютен дом за ползващите я”, заяви в словото си кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков. „Радвам се, че в нашия град мога да присъствам на откриването на такива важни обекти. Не е важно обаче рязането на ленти, а това, че този център ще даде възможност на децата да получат важни услуги в добри условия” сподели народния представител от ГЕРБ Красен Кръстев.

Специален поздрав към всички присъстващи отправиха малчуганите от детската градина в с. Габаре. След това официалните гости разгледаха центъра и се запознаха с услугите, предлагани в него.


Сн.1
сн.2
Сн.3

Коментари2015-04-17 08:40:49