Явор Хайтов посети Мизия

Явор Хайтов посети Мизия

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов обеща пред жители на Мизия да изпълни 4 конкретни ангажимента. В понеделник  депутатът от ЗНСпроведе импровизирана приемна в Мизия, където имаше срещи с представители на гражданско сдружение „Общество за община Мизия” и с кмета на града д-р Виолин Крушовенски. Най-обсъжданата тема беше какво е направила местната власт преди, по време и след опустошителното наводнение, заляло града на 2 август 2014 г.

От гражданското сдружение с председател Ирена Дахлева-Петрова настояха държавата да провери действието или бездействието на общинското ръководство по време на бедствието от миналото лято, дали на местната управа са отпускани пари за справяне с тежката ситуация и как са похарчени тези средства, как е действал кметът Крушовенски и подчинените му преди 3-метрова вълна от река Скът да залее Мизия, както и какви са причините, довели до бедствието. Хората коментираха, че при всеки силен дъжд не смеят да заспят, защото чакат ужасът да се повтори.

По-късно градоначалникът прие Явор Хайтов, за да говори по темата. По данни на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на който е поръчана експертна оценка за причините, довели до кризата миналото лято, над Мизия и водосборната зона в началото на август са се излели 230-240 л/кв.м. Този порой, както и невъзможността за оттичане на водата, вследствие на заустването на река Огоста в коритото на Скът /направено през 1956 г./ са сред главните причини за наводнението, смята д-р Крушовенски. Той призова държавата да помисли генерално при решаването на проблема в района, чрез изграждането на съоръжения, които да намаляват притока на вода. Почистването на коритата на реките Огоста и Скът трябва да се направи веднага, призова още кметът на Мизия.

Явор Хайтов обеща и на двете страни в този своеобразен спор за настоящето и бъдещето на Мизия да изпълни 4 конкретни ангажимента:

Да разговаря с областния управител на Враца Малина Николова, за да се осведоми какво прави държавата за пострадалата община;

Да проведе срещи с окръжния прокурор на Враца Десислав Начков или със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, за да научи докъде е стигнало следственото дело за установяване на причините за бедствието;

Да отправи питане към финансовия министър Владислав Горанов за това колко пари държавата е отпуснала на община Мизия за справяне с кризата и как тези средства са изразходвани, както и какви са бъдещите финансови планове на кабинета за подпомагане на пострадалите семейства;

Да се срещне с новоизбраното ръководство на Сметната палата, от което да научи правен ли е финансов одит на община Мизия и дали всички средства, постъпили за справяне с бедствието там, са изразходвани по надлежния и законов ред.


Коментари



2015-04-07 13:56:31