Ревматологията ни привлича пациенти от цялата област

Ревматологията ни привлича пациенти от цялата област

Николай Димов - прокурист на МБАЛ - Бяла Слатина


"По данни от годишния финансов отчет на болницата и заверката на одитора, тя е с положителни резултати за 2014 г.и се развива добре. Нашата стратегия продължава да бъде да подобряваме материалната база, като привличаме добри лекари. През миналата година изцяло подменихме дограмата на болницата, с отпуснатите 70 000 лв. от община Бяла Слатина. Радостен е фактът, че отново спечелихме проект по "Красива България”, като с тези средства ще успеем да довършим санирането на цялата сграда. Предвиждаме да оправим и болничния двор, като оформим зони за релакс за пациентите в двете естествени горички. Въпреки ограниченията в бюджета ни ще продължим да закупуваме съвременна апаратура, която подпомага добрата диагностика”, разказва прокуристът Николай Димов и добавя:

"От тази година открихме нов сектор във Вътрешно отделение- Ревматология. Направихме вътрешни ремонти, за да се чувстват пациентите по-комфортно. Все повече хора имат тежки ревматологични проблеми и досега се налагаше да пътуват до Плевен и София. Гордеем се с този сектор, защото в България ревматолозите са 60, а в 9 области въобще няма такива специалисти. А в малка болница, като нашата имаме двама, а скоро ще станат трима. Убедени сме, че секторът бързо ще се наложи в цялата област.

Плановете ни за тази година предвиждат да запазим миналогодишните показатели и малко да ги увеличим. РЗОК обаче казва, че ще плаща до размера на бюджета. Това е минус за хората. Нашата болница 90 % работи в условията на спешност! Ние не можем да правим планов прием и при изчерпан бюджет ще бъдем принудени да лекуваме хората за наша сметка. Това обаче не е справедливо и е за сметка на новите болници с планови пациенти. В големите болници не искат да погледнат тежките случаи, защото това са енергоемки пациенти, налагат се много разходи и няма печалба. Надяваме се тази несправедливост към хората да се промени, тъй като ние ще се справим със ситуацията, но как да обясним на близките, че няма средства за лечение на болния и те да търсят болница, която не е изчерпила бюджета си. Общинското здравеопазване е гръбнакът на здравето в България. Тук се приема първия удар, тук е спешният пациент и ние не бива да бъдем обезкървявани. Новите бюджети ни пречат да се развиваме, оттук и отлив на лекари заради ниското заплащане. Не може автомонтьор да получава в пъти повече от един лекар! Само лекарят спасява човешки живот, а човешкият живот е безценен.

Ние успяваме да задържим и привлечем лекари, и то със специалност, които помагат на здравното заведение. Станахме търсена от кадрите болница. Имаме 7 нови лекари, като само един е без специалност. Светлина в тунела има, при добро управление, ще преодолеем и тази критична ситуация. Ако намаляването на бюджетите се запази, то много болници ще изпаднат в невъзможност да се разплащат. И ще се стигне до затваряне на болници, а това не трябва да се допуска!

Възможно е държавата да помисли за данъчни облекчения- например диференцирана ставка за основен пакет медикаменти, който държавата гарантира. Това ще освободи ресурс за инвестиране в техника.

Недостигът от 100 млн. лв. в здравеопазването идва от неплащането на здравни осигуровки. Ако всички си платят, тогава няма да има рестрикции. Лимитирането е абсурдно, защото как да знаем колко болни да лекуваме. Ето ви омагьосан кръг- орязване на бюджета, лоши условия, по-малко лекари, по-малко пациенти, по-малко приходи, затваряне на болница.

Затова прави чест на общини, които дофинансират болницата си, въпреки че нямат приходи от силна местна икономика, както е община Бяла Слатина. От здравеопазване не се печели, но продуктът здраве е социална услуга, насочена към всички. Затова системата трябва да е балансирана, тогава ще имаме мотивирани лекари, доволни пациенти и развиващи се здравни заведения.

По традиция ще отбележим професионалния си празник с хубав коктейл. Той вече стана традиционен и екипът на болницата заслужава да се повесели след толкова напрегнати дни”.

 

Иво Йорданов

 
2015-04-07 13:38:36