В Оряхово отказват да се евакуират от рушащите се къщи

В Оряхово отказват да се евакуират от рушащите се къщи


Въпреки опасността и заповедта на кмета Росен Добрев за евакуацията на хората от рушащите се къщи, в резултат на активизиралото се от дъждовете свлачище, досега само едно семейство, с първокласник, се е преместило в определеното за целта общинско общежитие. Повечето от застрашените в източната част на града предпочитат да останат близо до имуществото си и да спасяват, каквото могат от него. Сред хората има и семейство, избягало от наводнението в Мизия, което сега е застигнато от свлачището в Оряхово. Трагедията им е още по-тежка, тъй като единият от родителите е инвалид, а дъщерята е безработна.„За да облекчим положението им, ще вземем дъщерята за личен асистент”, уверява секретарят на община Оряхово Христина Цонева.

Към момента засегнатите къщи са 31, а в тях живеят 60 човека. Общинска комисия е направила оглед на всички къщи, които са в застрашения район. Между пострадалите са и четири семейства на служители от общината. Въпреки потенциалната опасност, хората се надяват с настъпването на пролетта свлачището да преустанови активността си. Жителите на крайдунавския град знаят, че проблемът съществува от десетилетия. Още през февруари Община Оряхово започва предвидените от закона дейности по идентифициране на новото свлачище. Сформирана е комисия с участието на представители на държавни институции.От началото на март  има и кризисен щаб. На 11 март кметът на общината Росен Добрев е забранил достъпа до свлачищния район. На 10 март от ОПУ-Враца е забранено да се преминава по второкласния път в участъка Оряхово – с. Лесковец.

Историческата ретроспекция показва, че първото регистриране на свлачището е от 1973 г. от „Водоканалпроект”. Дълбочината на свлачището е от 60 до 90 метра. Това е древно свлачище с оформени съвременни такива вътре в него- по-големи и по-малки- едни се издигат нагоре, други пропадат надолу, трети наляво, надясно и т.н.. Обхватът на свлачището към онзи период е бил в Източната промишлена зона на град Оряхово, над предприятията „Дунав”, „ Мадара”, „Изгрев” и под настоящия изравнителен водоем „Средна зона”.

Свлачището, което е в момента, е регистрирано от 2014 г. от „Геозащита-Плевен”. За миналата година активността му е била 3 метра. Обхватът му е по-голям. Ширината му е 450 метра, а дължината -  650 метра.

„С други думи свлачището се уголемява и навлиза в свлачището от 2005 г. Там то обхваща вече съоръжения, които в момента се изграждат  - това е укрепване на втория етап. На 31.10.14 г. сме констатирали, че тези съоръжения /дренажната система/ не функционират по предназначение и реално, като строеж те не са завършили и към момента. Тогава имаше комисия между независимия строителен надзор на втория етап – технически ръководител на обекта, фирмата-изпълнител, проектант, представители на МРРБ и Община Оряхово”, заяви зам.-кметът Ивайло Иванов, който е председател на комисията.

Огромното свлачище непрекъснато се наблюдава, съобщиха от общинската комисия. Експертите обаче предупреждават, че нови валежи могат да го активизират.

 

 

 

 

 
2015-03-31 13:21:14