Програмата за патриотично възпитание спечели нови приятели в Мездра

Програмата за патриотично възпитание спечели нови приятели в Мездра

С лекция-презентация на тема „Тракийските гробници от Могиланската могила във Враца” и „Рогозенското съкровище от IV в. пр. Хр.”, изнесена в ОУ „Христо Ботев” - Мездра от археолога ст. н. с. доц. д-р Нарцис Торбов от Регионален исторически музей - Враца продължи изпълнението на Програмата за патриотично възпитание на младите хора, която се реализира в област Враца под патронажа на народния представител Красимир Богданов. Доц. Торбов разказа на учениците с изявен интерес към историята любопитни неща за двете уникални тракийски находки, а неговата колежка Александра Петрова ги запозна с археологическите проучвания в м. „Градище” край прохода Вратцата.

Това е втората проява, осъществена в гр. Мездра в рамките на областната патриотична програма. През февруари в ПГ по механизация на селското стопанство бе представен художествено-документалният филм „Ботев: От Голгота към Свобода“ на родения в Мездра режисьор, оператор и продуцент Искрен Красимиров. Прожекцията и срещата-разговор с творческия екип на лентата уважиха ученици и от градското ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Програмата за патриотично възпитание се реализира за трета учебна година, като през 2014/ 2015 тя за пръв път се осъществява на областно ниво. В нея вече са обхванати учебни заведения от общините Враца, Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй и Криводол. Целта на проекта е учащите да се възпитат в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на Врачанския регион, както и да съхрани, запознае и популяризира сред младите хора традиционните български духовни и културни ценности.

През месец май във Враца ще се състои второто издание на интерактивната познавателна игра „Познавам ли моята България?”, в която се очаква да покажат своите познания по история и география на нашата Родина ученици от всичките 5 общини, включени в Програмата за патриотично възпитание на младите хора.

 

 




2015-03-10 11:03:54