Опълченци и девойки в носии поведоха празничното шествие в Мездра

Опълченци и девойки в носии поведоха празничното шествие в Мездра

Млади опълченци и девойки в народни носии придадоха особен колорит на тазгодишното честване в гр. Мездра на Националния празник на Република България - 3 март. В ролята на опълченци, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки от времето на Руско-турската война 1877-1878 г., се превъплътиха абитуриентът Пламен Петков и десетокласникът в СОУ „Иван Вазов” Самуил Стоянов, а родолюбивата идея бе на художника Евгени Кучков. Асистираха им танцьорките Нанси Димитрова и Беатрис Бенчева, пременени в пъстри пирински носии.

Останалите акценти в празничната програма бяха поетична композиция, рецитирана от петокласника в мездренската гимназия Генчо Драголов, патриотичните песни „Хубава си, моя горо” и „Море пиле, славей пиле”, изпълнени от женския народен хор и „Копаница”, тропната от средношколския танцов състав при Читалище „Просвета 1925”.

По традиция тържеството на градски площад започна с възрожденски песни и издигане на националния трибагреник под звуците на „Мила Родино”. Слово за непреходното значение на Освободителната война произнесе вр. и .д кмет на общината инж. Николинка Кътъовска.

По-сетне празнично шествие се отправи към паметника на загиналите във войните от община Мездра, където бяха положени венци и цветя на признателност. Възпоменателната проява, посветена на 137-годишнина от избавлението ни от османско робство, уважиха зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски, представители на общинската администрация, общински съветници, много граждани.

 
2015-03-04 11:04:56