Патриоти почетоха паметта на Мара Бунева с панихида

Патриоти почетоха паметта на Мара Бунева с панихида

С панихида, отслужена от отец Данаил Цинцарски в енорийския храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, родолюбивата общественост на Мездра почете паметта на легендарната българска революционерка от Вардарска Македония Мара Бунева (1902-1928). Възпоменателната проява събра под купола на храма повече от 40 ученици и учители от двете професионални гимназии в града - „Алеко Константинов” и по механизация на селското стопанство, както и от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сред дошлите да запалят свещичка, за да отдадат почит към героичната саможертва на „македонската Шарлота Корде”, бяха активисти на ВМРО, председателят и зам.-председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски и Яна Венелинова, много граждани.

Слово за безсмъртното дело на националната героиня произнесе Данаил Димитров, преподавател по история и директор на ПГ по МСС, който припомни думите на Мара Бунева, когато я питат защо е убила „архитекта” на Скопския студентски процес срещу дейци на Македонската младежка тайна революционна организация - сръбския юрист и прокурор Велимир Прелич: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам Отечеството си!“

В края на службата с едноминутно мълчание и падане на колене участниците в поклонението почетоха паметта на Мара Бунева и на всички загинали за свободата и независимостта на България.

Мездра е третият град у нас, след Варна и Карлово, в който се прави панихида за Мара Бунева. От 2002 г. поклонение пред нейната саможертва се организира ежегодно в Скопие от Българския културен клуб - Скопие и ВМРО.     


Коментари2015-01-13 15:17:57