Правят панихида в памет на Мара Бунева

Правят панихида в памет на Мара Бунева


 Панихида в памет на българската революционерка Мара Бунева организира днес родолюбивата общественост от Мездра.

Поводът е 87 години от героичната й смърт.

Мара Бунева (1902 - 1928 г.) е член на Вътрешната македонска революционна организация. На 13 януари 1928 г. тя изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, и разстрелва в центъра на Скопие юридическия съветник на Скопска Бановина (Южна Сърбия) Велимир Прелич, организатор на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, след което се прострелва в гърдите. Умира от раните си на следващия ден, 14 януари.

През 1943 г. на лобното място на Мара Бунева, на стария Камен мост на река Вардар в Скопие е поставена паметна плоча, която след оттеглянето на българските войски през есента на 1944 г. е унищожена от югославските власти. От 2002 г. по инициатива на родолюбиви българи от Република Македония и на активисти на ВМРО в Скопие се организира панихида в памет на Мара Бунева, а на лобното й място се поставя паметна плоча, която ежегодно се чупи от вандали.

В Република България панихида за Мара Бунева се прави за пръв път. Тя ще започне днес, в 11 часа, в храм „Св. вмчк Георги Победоносец” - Мездра.

 

 

 

 

 

 
2015-01-13 10:35:30