Явор Хайтов ще посети отново АЕЦ през март

Явор Хайтов ще посети отново АЕЦ през март

Заместник-председателят на 43-то Народно събрание Явор Хайтов ще посети отново АЕЦ „Козлодуй” в началото на месец март – това се договориха депутатът от парламентарната група на „Български демократичен център” за област Враца и изпълнителният директор на централата инж. Димитър Ангелов. На срещата в петък, поискана от заместник-председателя на ЗНС, присъстваха изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Жаклен Коен и инж. Иван Андреев, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ.

Явор Хайтов пожела да разбере от домакините си има ли възможности за назначаването на местни хора в централата, за да може да се намали безработицата в региона (която е два пъти над средното ниво за страната), надеждна ли е сигурността и системата за охрана на стратегическия обект и дали е възможно АЕЦ „Козлодуй” да помогне финансово на футболния клуб „Ботев” /Враца/.

По-късно през деня заместник-председателят на 43-о Народно събрание беше приет от кмета на Козлодуй Румен Маноев, с когото обсъди докъде е стигнала работата по завършване на обходния път на крайдунавския град. Кметът на Козлодуй отбеляза, че обходният път е основният проблем и най-важният въпрос за решаване в крайдунавския град. Румен Маноев информира Хайтов, че Европейската банка за възстановяване и развитие в края на миналата година е взела решение за отпускането на 5 000 000 евро за завършването на трасето. Остава родните институции да съгласуват действията си и да изберат кой ще е изпълнител на обекта – Агенция „Пътна инфраструктура” или Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Кметът на Козлодуй припомни, че проектът за обходния път е в напреднал стадий, преминали са процедури по отчуждаване и вече е възможно да започне реализацията му.

Интересът на Явор Хайтов пък завършването на обходния път не е случаен – това беше един от няколкото конкретни ангажимента, който той пое пред избирателите в атомната столица по време на предизборната кампания. Заместник-председателят на ЗНС припомни, че в периода 2007-2008 г. е работил по осигуряването на финансиране на обекта, като е провел редица срещи по проблема с Милош Почков, тогава главен секретар на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” – сега Агенция „Пътна инфраструктура”.


Коментари



2015-01-12 09:18:17