Наградиха спасителите на Мизия на тържествена сесия

Наградиха спасителите на Мизия на тържествена сесия

С изпълнение на двата химна- на Република България и Европейския съюз започна тържествената сесия на Общински съвет- Мизия, в която участваха общинските съветници и участниците в спасителните акции по време на наводнението от 2 август 2014 г.

Председателят на ОбС Диана Вичева откри 52-рото редовно заседание с емоционално слово, в което отбеляза, че бедствието е отключило най-ценните човешки добродетели у хора от различни възрасти и професии, и им благодари за героизма и добротата.

Д-р Виолин Крушовенски, кмет на Община Мизия изрази своята и на жителите на Мизия и Крушовица, огромна благодарност и признателност към хората и институциите, притекли се още в първите часове на водния ад, с риск за живота си евакуирали хората от наводнените райони, припомни най – критичните и решителни моменти, в които са се обединили професионализма и опита на пожарникари, военни и полиция с жертвоготовността на граждани, младежи и фирми, участвали в спасителните операции.

В словото си той отдаде заслужено признание на еврокомисар Кристалина Георгиева и министрите от служебното правителство Велизар Шаламанов, Йордан Бакалов, Христо Иванов, Йордан Христосков и д-р Мирослав Ненков, осигурили спасителни екипи, охрана, полева кухня, лекарства и спешна медицинска помощ за пострадалите.

Своята огромна признателност д-р Крушовенски изрази и към председателя на НС на БЧК Христо Григоров и към всички доброволци от организацията за бързата реакции и изхранването на пострадалите повече от месец, за хуманитарна помощ от дарителска сметка и от Фонда за незабавно подпомагане на Международния Червен кръст и Червен полумесец, към гл. комисар Николай Николов и ст. комисар Васил Василев, ръководили Кризисния щаб, спасителните операции, отводняването и разчистването на руините още от първите часове на бедствието. Благодари от сърце на бившия изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов, оказал неоценима помощ с техника, работници, инструменти и хранителни продукти за справяне с критичната ситуация, на управителя на и на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” Лирой РИЙД- осигурил тежка техника и доброволци за разчистване на срутените постройки и превоз на спасеното имущество.

Д-р Крушовенски обяви и решението на ОбС, с което Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел в България, е удостоен със званието „Почетен граждани на Мизия” за големия му принос и заслуги в организирането и провеждането на хуманитарната кампания „Топло сърце”, и неоценимата помощ, която израелският народ оказа на пострадалите от наводнението на 2 август 2014 г. в Мизия.

Първият от спасителите, който получи лично от кмета грамота и значка на Мизия за проявена смелост, себеотрицание и гражданска съвест в спасителните действия за опазване живота и здравето на хората при наводнението на 2 август 2014 г. беше комисар Иван Кирилов, директор на ОД на МВР Враца, който уважи с присъствието си тържествената сесия, и който благодари за оказаната чест, като увери присъстващите, че Мизия винаги може да разчита на неговото съдействие.

Грамоти и значки получиха Николай Димитров, директор на РДПБЗН Враца, началниците и служителите на РПУ Оряхово и ПУ Мизия, началникът на РСПБЗН АЕЦ Козлодуй Димо Димов и всички пожарникари, участвали в спасителните операции и отводняването, 29 граждани от Мизия и Крушовица, оказали съдействие на полицията и пожарната, като със собствени усилия, рибарски лодки и фадрома в нощта на 1 и 2 август са спасили живота на повече от 150 души, 31 младежи, ученици и студенти, оказали пълно съдействие на полицията и жандармерията по опазване обществения ред и имуществото на хората от наводнените райони, а също така служителите от Общинска администрация, кметът на Крушовица Илия Илиевски и служителите от кметството за проявената всеотдайност в работата по време на бедственото положение на територията на гр. Мизия и с. Крушовица.

 

Галина ЙОЛКОВА


Коментари2014-12-02 13:41:13