Удостоиха посмъртно с почетно гражданство първият кмет на Оряхово

Удостоиха   посмъртно   с   почетно   гражданство  първият кмет на Оряхово

На своя тържествена сесия на 21 ноември ОбС-Оряхово удостои посмъртно с наградата „Почетен гражданин” Цеко Вълчев - първият кмет на Оряхово, за принос в областта на обществено-политическия живот и развитието на град Оряхово.

Името му бе вписано в Книгата за почетните граждани на общината.

Призът бе връчен на неговия правнук Иван Филипов.

 „На 21 ноември честваме празника на града ни и по традиция на този ден отдаваме своята почит и уважение към известни наши предшественици, оставили значима следа в развитието на Оряхово. Поводът за настоящата сесия е желанието ни - на мен и общинската администрация, макар и косвено да се върнем в миналото, и си спомним за делата на местните оряховски първенци след Освобождението на Оряхово. Открояваща се, значима фигура сред тях е Цеко Вълчев - първият кмет на Оряхово”, каза по време на тържествената церемония настоящият кмет на община Оряхово Росен Добрев.

Цеко Вълчев е роден в с. Еница през 1830 г., представител е на заможните българи. Сред местното население е известен като Цеко Чорбаджията или чорбаджи Цеко, заради големия чифлик, на който е собственик. Той активно се включва в борбата за национално освобождение. След учителстване в Търнак се преселва в Оряхово. Участва във всички значими обществени прояви. Той е член на църковната община и взима отношение към решаването на църковно-училищните проблеми на Оряховския край. През 1867 г. Цеко Вълчев участва в основаването на таен комитет, който има за цел да установи връзки с българските емигранти в Румъния и да подпомогне евентуално преминаване на чета. Разкритията на властта довеждат до разтуряне на комитета. Цеко Вълчев е арестуван, но благодарение на влиянието си е освободен. Той става член и на местния революционен комитет, създаден 1872 г. През 1876 г. Вълчев, Сребро Сгойновски и Тома Младенов събират значителна сума пари, която през тайния канал Никола Обретенов пренася в Букурещ. При потушаването на Априлското въстание Цеко Вълчев е арестуван, но е освободен поради липса на доказателства. След освобождаването на Оряхово става първи кмет на града. Заема поста до 1878 г., когато става член на Учредителното събрание в Търново.  Включва се в политическия живот като привърженик на либералите. Избран е за депутат на Първото велико народно събрание (1879 г.) и за народен представител в първото и четвъртото НС, съответно през 1879 г. и 1884 г. През периода 1883 -1885 г. отново е кмет на Оряхово, до смъртта си. Умира на 14 октомври 1885 г.

 

 


Коментари2014-11-25 15:18:44