Оряхово отбеляза 137 години свобода с пищна програма

Оряхово отбеляза 137 години свобода с пищна програма

В Деня на християнското семейство -21 ноември, оряховчани отбелязаха 137 години от Освобождението на града от османско робство.

Тържествата, посветени на паметната дата, стартираха дни преди това. Празничното настроение завладя жители и гости на крайдунавския град още на 19 ноември, когато във възрожденски  храм „Св. Георги“ децата от общинския детски комплекс „Людмила Живкова” поднесоха по неповторим начин своя поздрав за двойния празник, а малчуганите от кръжок „Православно християнче“ бяха подготвили специална програма за християнските ценности.

По-късно същия ден в художествена галерия „Проф.  Марин Върбанов“ се проведе литературна вечер с една от най-успешните съвременни български поетеси Катя Кирянова. В петък в историческия музей бе открита изложбата „Военни спомени”.

На свое тържествено заседание в Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов” Общинският съвет посмъртно удостои със званието „Почетен гражданин на Оряхово” първият кмет на крайдунавския град  - Цеко Вълчев, за принос в областта на обществено-политическия живот и развитието на град Оряхово. Призът бе връчен на Иван Филипов – правнук на Цеко Вълчев.

Час по-късно на площада пред паметника на българо-румънската дружба с тържествена церемония бяха поднесени венци и цветя. Събитието събра стотици жители и гости на Оряхово. Сред официалните лица, уважили празника бяха евродепутатът Владимир Уручев, Виктор Дедиу  - съветник в румънското посолство у нас, председателят на Българската национална комисия по военна история (БНКВИ) полк. проф. Димитър Минчев, Малина Николова – председател на Обс-Враца и нейният заместник Борислав Стоев, председателят на ОбС-Оряхово Радослав Николов и неговите заместници Людмила Велчева-Кушева и Ранка Владимирова, общински съветници от Оряхово, общественици.

В тържествения ритуал специално участие взеха и членовете от Сдружение национален съюз „Единение”. В чест на празника бяха получени поздравителни адреси от президента на РБ Росен Плевнелиев, Петя Аврамова – депутат от  43-то НС, председателят на ОбС-Димитровград, председателят на синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, екип  "Фондация за прозрачни регламенти".

„Уважаеми граждани, скъпи гости, празничният 21 ноември отново ни доближава до онези вълнуващи мигове, изживени от населението на Оряхово, когато след тежки сражения жадуваната свобода става реалност. От този исторически момент започва изграждането на самостоятелно общинско управление, дава се път на свободното развитие на учебното дело, печата и предприемачеството. В младата българска държава Оряхово се издига като важен административен, стопански и културен център. Минават десетилетия и върху здравата основа на историческото ни минало ние продължаваме напред, възпитаваме своите наследници в същите добродетели и ценности на дедите ни, и в хода на времето не забравяме тези, които са извоювали освобождението на град Оряхово. Днес приятелството ни с Румъния вече има дълги традиции. Радваме се на много общи постижения, развиваме взаимното сътрудничество и вървим към реализирането на нови проекти. Нека да бъдем задружни и отговорни, нека пазим направеното и да продължаваме да работим за достоен и пълноценен живот. Честит празник, Оряхово! Честит празник, скъпи приятели!”, заяви в словото си кметът на Община Оряхово Росен Добрев.

Приветствие към оряховчани отправи и Виктор Дедиу от Румънското посолство, който не скри дълбоките връзки и доброто взаимоотношение между България и Румъния и изказа своята радост да присъства на такъв голям празник.  За уроците от миналото и почитта към военната история припомни в словото си и полк. проф. Димитър Минчев.

Кулминацията на тържествата бе историческият спектакъл „Оряхово – приказка без край”, по сценарий на Христинка Цонева - секретар на Общината, който събра в читалище „Надежда -1871” малки и големи жители на Свободно Оряхово. Талантливите деца и младежи завладяха сърцата на публиката с прекрасните си изпълнения и доказаха, че Оряхово е град, който ще продължава да пази традициите живи още векове напред.

 

 

 

 


Коментари



2014-11-25 15:20:11