Над 50 находки откриха в крепостта „Калето”

Над 50 находки откриха в крепостта „Калето”

На над 50 находки, датиращи от късната каменно-медна (кр. V -нач. IV хил. пр. Хр.) и от римската епоха (II - IV в.), се натъкна екипът на археолога Георги Ганецовски от Регионален исторически музей - Враца при археологическите разкопки, които се проведоха през септември – октомври на крепостта „Калето” в гр. Мездра. За втора поредна година теренните проучвания на обекта, които се финансират от Община Мездра, бяха съсредоточени върху западната част на скалния венец. Дейно участие в тях взе Нели Иванова, абсолвентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Археология”.

Сред най-ценните находки са добре запазено керамично съдче за течности, нефритена тесличка, фрагменти от украсени керамични съдове, гранитна топка за прашка, медна кука за въдица, кремъчна гладилка, пробой и стъргалка, горната част от керамична фигурка на Богинята майка. Интерес представляват също намерените медна игла, кремъчен свредел за пробиване на дупки в дървени повърхности, две стъргалки за обработка на кожа и две костени шила.

При разчистване на останките от римския период археолозите попаднаха на артефакти, датиращи от II-IV век. Любопитство будят бронзов елемент от ключалка, тежести за рибарски мрежи, украсени със зооморфна пластика, медицински инструмент от бронз, оловна екзалгия (еталонна теглилка), бронзова колониална монета от времето на римския император Тит (79 - 81 г.) и бронзова апликация.

„Това е дванайстият археологически сезон от научните изследвания на „Калето”, поясни Ганецовски. „Сондажът, който разработихме, е с площ 24 кв. м. Целта ни бе да достигнем до скала, за да сме сигурни, че културните пластове са напълно изчерпани. Идеята е проучванията на обекта да приключат окончателно до 2018 г., за да може към края програмния период 2014 - 2020 г. Община Мездра да кандидатства по оперативните програми на Европейския съюз за цялостно завършване на туристическата атракция Археологически комплекс „Калето”. Радващо е, че по време на тазгодишните разкопки доста посетители на комплекса можаха да видят отблизо какво правим. Например, изпитах истинско удоволствие от контактите си с двама френскоговорящи швейцарци. Това показва, че този обект има голям потенциал”.


Коментари2014-10-03 10:33:41