Въпреки наводненията, учебната година в Мизия започна нормално

Въпреки наводненията, учебната година в Мизия започна нормално

Откриването на новата учебна година в ПГ по ХТ „В. Левски” в Мизия започна в 9 часа.

Гости на тържеството бяха кметът на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски, зам.-кметът Николай Нековски, родители и дарители.

В словото си директорът на гимназията инж. Галина Калмушка благодари поименно на всички доброволци и дарители, помогнали за възстановяването на учебното заведение. На тържеството бяха и представители на Дома на техниката и на ПП „Врачански балкан”, които донесоха за всички ученици пакети с учебници и пособия.

Поздравление към учителите и учениците отправи д-р Крушовенски, който благодари на колектива за положените усилия за възстановяване на гимназията и пожела на всички здраве и успешна нова учебна година.

Обявеното за 10 часа откриване на новата учебна година в ОУ „Цанко Церковски” започна пред празнично украсената сграда на училището, но дъждът не пожали и празника на децата. Наложи се децата, родителите и гостите да се приютят във фоайето на първия етаж, където ги посрещна специално направено табло с имената на доброволците и дарителите, работили за възстановяване на училището, а също така и с касичка, с надпис „Национална кампания на училищата в България- „Без цветя на 15 септември”, към която се присъедини и училището в Мизия.

Директорката на училището Галина Вълчанова в емоционално слово поздрави учениците с първия учебен ден и благодари на д-р Крушовенски, дарители, доброволци, колеги и родители, включили се в акцията по ремонта на сградата. Тя благодари и на двете момчета – Борислав Герговски и Илиян Якимов, работили като доброволци в пункта на БЧК, с пожелания техният пример да бъде последван.

Гости на празника бяха д-р Крушовенски и Николай Нековски,  представители на Сдружение „Жените в ядрената енергетика”, много родители. В словото си д-р Крушовенски отбеляза, че тази година първият учебен ден в Мизия е малко по- различен, защото водният ад от 2 август не пощади никой, но българското училище винаги е било във фокуса на общественото внимание. Благодарение на Министерството на образованието и науката, на Общинското ръководство, на самоотвержения труд на десетките доброволци и колектива на училището, на щедростта на дарителите, са създадени всички условия учебният процес да протича нормално.

След литературно-музикалната програма,  Галина Вълчанова удари училищния звънец и първокласниците от двете паралелки прекрачиха училищния праг, преминавайки през голяма шестица, поставена на входа.

 

 Галина ЙОЛКОВА


Коментари2014-09-15 13:38:02