„Калето” с постоянна експозиция на старинно оръжие и милитария

Археологически комплекс „Калето” с постоянна експозиция на старинно оръжие и милитарияВ навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, в Археологически комплекс „Калето” - Мездра бе открита постоянна експозиция „Историческо оръжие и милитария”.

Тя включва над 80 образци старинно огнестрелно и хладно оръжие, използвано предимно в националноосвободителните борби и във войните за национално освобождение и обединение на България. Инициативата е на известния мездренски художник Евгени Кучков, а се реализира с помощта на неговите колеги-колекционери Емил Крачунов и Цоло Симеонов.

Евгени Кучков се представя с 26 кремъчни и капсулни пушки от XVIII, XIX и началото на XX век. Сред най-ценните експонати са кремъчна пушка „Делянка” от 1735 г. и капсулна пушка „Спрингфийлд”, модел 1862 г., от Американската гражданска война. Колекцията допълват австро-унгарски, американски, английски, белгийски, немски, руски и френски пушки, произведени през периода 1841 - 1907 г.

Емил Крачунов, който е горски по професия, участва с 13 образци късо огнестрелно оръжие и милитария. Интерес за ценителите представляват най-вече първият револвер на Обединена Германия - М1879 Reichsrevolver, и белгийският револвер „Спирле”, с какъвто е бил въоръжен Христо Ботев. Любопитство будят също изложените иглени щикове от пушки „Крнка” и „Манлихер”, револверни патрони, кобур, снаряд от Балканската война 1912/13, паласки, пачки с патрони и военни копчета.

Личната колекция на служителя на БДЖ Цоло Симеонов включва двуцевни капсулни револвери „Деринджър” от XIX в., рогова барутница от XVIII в., оловни куршуми и калъп, хайдушки ножове и такъми за палене на огън, щикове и патрони от пушки „Бердана”, „Крнка”, „Снайдер - Енфийлд” и „Пибоди - Мартини”.

Показани са и 8 оригинални военни каски, в т. ч. немски М38 Военна полиция и М40 Вермахт, френски и руски Адриан от Първата световна война, български М36, М38 Гладиатор от Втората световна война и М72. За автентичната атмосфера допринасят военните униформи на хайдутин от XVIII-XIX в., четник от Априлската епопея 1876 г., башибозук и опълченец от 1877/1878 г.

Мирослав Гетов

 




2014-09-08 14:42:12