Седмото издание на „Типченица пее” огласи Балкана

Седмото издание на „Типченица пее” огласи Балкана

Дъждът и мъглата не можаха да попречат на тазгодишното издание на фестивала „Типченица пее”, което се състоя на 6 септември. По традиция той започна с отслужване на молебен за загиналите 58 воини от селото във воините за независимостта на България, извършен от отец Николай Костадинов.

Фестивалът започна с изпълнение на химна на България от тригласния женски народен хор „Типченски майки” с ръководител Кръстьо Стефанов. Той изправи на крака цялата зала, която като едно цяло запя, сякаш духът на Съединението бе проникнал в сърцата им. Рециталът със стихове за България и нейният най-голям ден- 6 септември в изпълнение на талантливите водещи Елена Прокопиева, Елеонора Георгиева и Цветан Костов още повече наелектризира обстановката. Честта да открие фестивала се падна на кмета-домакин Георги Георгиев.

„Настина е изключително вълнуващо за мен да бъда част от това единение, да чуем националния химн изпълнен от народа. Пожелавам ви този ден да го запазите такъв завинаги и отсега нататък винаги Типченица да е символ на единението на хората в нашата община. Нека вашият фестивал привлича все повече участници от цялата страна, а публиката да се радва на тяхното певческо майсторство”, заяви в приветствието си кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Инициаторът и главен спонсор на фестивала Надежда Йорданова развълнувана призна „когато замисляхме този фестивал, си пожелавахме да научим нещо от мъдростта на народната песен, мъничко да попеем, да се посмеем, а и да поплачем. Той неусетно се превърна в голяма сцена за изява на фолклорни състави от цялата страна. Затова искам да изразя своето уважение към вашия безкористен труд и всеотдайност. Успешно представяне на всички участници, приятни мигове на типченската публика с фестивала  и нека енергията и ентусиазма ви никога да не ви напускат. В Типченица дъжд се лее, но днес тук пак ще се пее!”

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие 20 народни хора, 21 индивидуални изпълнители, 7 дуета и 4 танцови формации. Между тях бяха състави от общините Монтана, Вършец, Враца, София, Червен бряг, Ботевград, София, Мездра и със специалното участие на Женска фолклорна група за народни песни от с. Петрово, община Сандански начело с кмета Методи Атанасов.

Журито на фестивала бе доста затруднено да определи тазгодишните победители. При народните хорове безапелационен победител отново стана Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино, следвани от Смесена фолклорна група „Мургаш”- с. Врачеш и Женски народен хор от Игнатица. При индивидуалните изпълнители първа стана Стела Венелинова от Оселна, следвана от Дечко Медньов от Царевец, а трета е Рени Росалийска от Горна Кремена. Те получиха грамоти и парични награди, съответно от 150, 100 и 50 лв.

Наградата за танцов състав отиде при „Стрешеро”- с. Горно Озирово, съпроводена със 100 лв. Толкова получиха и определените за най-добър дует Николай Николов и Трифон Трифонов от Оходен.

 
2014-09-07 14:28:39