Ваучер от 400 лв. за пострадалите ученици в Мизия

Ваучер от 400 лв. за пострадалите ученици в Мизия

Училищата в Мизия ще започнат навреме новата учебна година, въпреки щетите от наводнението.

Това заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова по време на посещението си в засегнатия от бедствията град. Тя предостави на двете училища ваучери за подпомагане на учениците, които са изгубили своите домове. Всеки един ваучер е на стойност от 400 лв., като с тях ще бъде подпомогнато закупуването на най-необходимите неща за започването на учебната година като дрехи, обувки, учебни помагала и др. Изразходването на средствата ще се извърши по преценка и под контрола на училищните директори. Беше предоставена и материална помощ на осем души от колектива на ОУ „Цанко Церковски”, които също са загубили домовете си по време на наводнението.

Министърът посети Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски“ и установи готовност за започване на нормални учебни занятия. Най-пострадал е първият етаж на училището, където вследствие на наводнението, на много места е пропаднала подовата настилка. Въпреки това учебният процес ще бъде изцяло възстановен на втория етаж. Ремонтните дейности по отстраняване на щетите на първото ниво на училището и дезинфекцирането ще продължат и след 15 септември, без да пречат на учебния процес, като се очаква да завършат в едномесечен срок.
Министър Румяна Коларова посети и ОУ „Цанко Церковски”. Там тя констатира също готовност за започване на учебния процес на втория и на третия етаж, докато продължават ремонтните дейности и дезинфекцирането на първия. В сътрудничество с Министерството на младежта и спорта ще бъде подпомогнато възстановяването и на спортните обекти – голям и малък физкултурен салон и лекоатлетическа писта.
В Професионалната гимназия „Васил Левски“ се обучават 94 ученици, а в ОУ „Цанко Церковски“– 257. Установено е, че само осем ученика са напуснали града заради разрушени къщи.

 

 

 

 
2014-09-05 11:18:47