Петър Данчев: Област Враца трябва да поиска пари от Европа за щетите от наводненията

Петър Данчев: Област Враца трябва да поиска пари от Европа за щетите от наводненията

-         Г-н Данчев, в последно време особено актуална е темата с наводненията. Какви са щетите от обилните валежи в Криводол и селата на общината? Какви мерки и превенции сте предприели за в бъдеще в това отношение?

 

Щетите от наводненията възлизат на около 3.560 млн. лева. Големият проблем бе в Лесура, където 29 къщи пострадаха, заляти от метър и половина вода, в Галатин също имаше сериозни наводнения, а в Криводол бяха наводнени стадиона и две бази на фирми. С наши средства и техника успяхме да източим водата от къщите и по този начин отстранихме временно проблемите. Като сложим и лошата инфраструктура в Община Криводол, на почти всички улици в Галатин, Лесура, Криводол, им предстои ремонт. Водата е нанесла щети и пътищата бяха почти непроходими, затова пуснахме фадроми до селата Лесура и Галатин, които временно позакрепиха улиците, за да може да се преминава през тях. Най-големият проблем с язовирите бе в село Лесура. Техният язовир е бракуван преди години, има решение на Общинския съвет да се разруши дигата и проект за 50 000 лв. При повторно отчитане на проекта се оказа, че ако изпълним този проект, има опасност милиони кубици земна маса да заравнят нивата на коритата и дигите, които са направени. С оглед на това, че 1956 година тази дига, която искат сега да разрушим, е спасила селото в последния момент, говоря за ситуацията преди три седмици. Язовирът беше напълно източен. Изпуснахме около 90 млн. кубика вода. Когато язовирът се напълни от преливането на другите язовири в Три кладенци, Чирен и Девене, които са в една каскада,  при предизвиканата ударна вълна без предпазната дига, щетите да са в пъти повече.

Що се отнася до мерките, които взимаме при проливни дъждове, мина ново решение на ОбС, да се извикат компетентни органи от „Язовири и каскади” и да направят точно КСС, защото това са милиони кубици земна маса и при евентуално влизане и разкопаване на дигата частично, има опасност тези земни маси да влязат в селото.

-          Очаквате ли помощ от държавата за наводнението?

Община Криводол е направила КСС за 3.56 млн. лв. Реално необходимите средства са още повече, след огледа на моста над Добруша. Мисля, че област Враца имаме право да получим пари директно от Европа, които ще бъдат като целеви средства за корекция на тези диги, самите преливници и покриване изискванията за всичките 26 язовири. Може би, в Област Враца сме с най-голямо количество язовири и всичко, което е направено, е с някаква цел. Моето лично мнение, както заявих и на компетентните органи, е че аз, като кмет, нямам тези възможности и компетентности да разруша едно такова съоръжение, което е правено някога и си е вършило целта, т. е., ако се разруши дигата в Лесура, този воден поток, който дойде (може би е идвал и преди 20 години!), има опасност да залее цялото село.

Проблем с другата каскада Мътница-Пудрия-Бабино, нямаме. Големият проблем за наводнението и на стадиона и на пистата в Криводол, която бе цялата под вода, дойде не от Ботуня, а от река Лева. Водата дойде от Власатишкия, от Белоизворския язовир, които преляха. Може би преди около 50 години имаше пак наводнение от река Лева. Проблемът, който трябва да се реши, според мен стои на по-виско ниво-на държавно, защото ние, като кметове, нямаме право да влизаме в коритата на реките, било то за корекция от наноси на чакъл или земна маса, или за да почистваме коритата от дърветата. Не знам защо всичко е държавна собственост, което пречи на кметовете на общините да поддържаме коритата на реките, в населените места най-вече. Това е голям проблем, който трябва да се реши на национално ниво. Другото предложение, което бих направил, е да си останат държавна собственост, както винаги е било, и за тези язовири да се грижи държавата. Проблемите с концесиите са огромни, това са сложни процедури, които утежняват финансовото състояние на общините, всяка една концесия струва пари.

-         Знаем, че досегашният кмет на Ракево Малин Тончев бе свален от поста си, заради влязла в сила присъда за измама. Има ли кой да го замести? Назначен ли е кмет на село Главаци?

Кметски наместник на Главаци вече е назначен. Казва се Лилия Тошева. 8 години е била секретар на кметство Главаци. Справя се добре засега, за което й благодаря. Що се отнася за Ракево -по закон остават повече от 12 месеца до изтичане на редовния мандат, който изтича през октомври 2015 г., така че ние сме задължени да назначим в.и.д. кмет. Моето предложение беше това да бъде досегашният секретар Димитринка Козлева да остане за кмет, до изборите, който още не са насрочени от президента. Общинските съветници от БСП предложиха друга кандидатура и се получи равенство 5 на 5. Така, без мнозинство, и.д. кмет не можахме да изберем. Пак повтарям, моето предложение е за Козлева, която 6-7 години изпълнява длъжността „Секретар” и е запозната с всички документи. Консултирах се с мнението на общинската администрация, и то е категорично в нейна полза. Освен това има подписка от над 400 човека в подкрепа на Козлева, която стигна до областния управител Венцислав Василев, който очаквам да го върне за повторно разглеждане. Освен това има електронен подпис, ако назначим временно изпълняващ за кмет, два месеца този статут той няма да може да го получи, така че само утежняваме финансовото състояние на общината.

-         По какви проекти работите?

В момента работя по много проекти. Завършваме пътя от Липен през Криводол за Плевен. До една седмица ще бъде избран изпълнител за корекция на река Лева, говоря за 800 000 лв., които бяха отпуснати по програмата за растеж и развитие на регионите. Корекцията е дига, която да защити стадиона. Другият голям проект, който стартира, е пътната инфраструктура в град Криводол, говорим за входа откъм Враца до връзката през училището. Цялата улица „Георги Димитров”, ул. „Освобождение” и ул. „Димитър Благоев” ще бъдат преасфалтирани.  Другите два проекта, които спечелихме, са по бедствия и аварии. Единият е в Краводер – на стойност 124 000 лв., другият е в Бабино-136 000 лв. И по тези проекти за превенция от наводненията се подготвят процедури, така че имаме доста ангажименти до края на мандата. По инициатива на една наша служителка, и благодарение на местни бизнесмени и спонсори от Криводол, до Общината се прави много хубава детска и спортна площадка, с нови и модерни съоръжения. 

-         Ще настоявате ли държавата да отвори Дома за стари хора в Уровене?

По отношение на старческия дом в Уровене мога да коментирам, че държавата промени статута и виждането си за старческите домове. Най-резултатен би бил начина с публично-частно партньорство. Явно се оказа, че не можем да го довършим, така че единствения начин е да го предоставим на неправителствена организация, която е специализирана в тази област. Иначе работим по довършването му – легла, дюшеци и т.н., остана ни само мебелировката. Най-голямата инвестиция в него е парното отопление, което ще бъде заложено като капиталови разходи за следващата година и ще бъде завършено.

-         Да напомним, че предстои панаира на община Криводол. Има ли нещо по-различно, което сте заложили в програмата тази година?

Да, освен със забавно-увеселитените атракции и концерти, тази година ще празнуваме и 45 години град Криводол. По-този случай в общината ще бъдат наредени портретите на всички кметове, още от времето, когато Криводол е станал град, досега. Освен това всички жители и гости могат да разгледат таблото с купи, които изнесохме на показ тази година, вътре в общината. Пред сградата на Общината сме изнесли и информационно табло, на което всеки може да научи последните новини и подробности за Криводол. Надявам се всички да прекарат приятни мигове заедно и празничното настроение да се усеща навсякъде.

-         Какво ще пожелаете на жителите и гостите на община Криводол по случай празника?

Желая на всички най-вече здраве, много щастие, ентусиазъм и увереност в по-доброто бъдеще на община Криводол.

Весели празници!

 

 

 

 


Коментари



2014-08-26 16:07:54