Добрев: Без нова канализация никога няма да имаме нормални улици

Добрев: Без нова канализация никога няма да имаме нормални улици

Разкажете малко повече за тазгодишния традиционен панаир.

Традиционният оряховски панаир винаги се провежда между 17 и 20 август от столетия насам. Тази година обаче ще се проведе от 21 до 24 август. Подготовката за панаирните дни винаги започва много от рано, защото оряховският панаир е един от най-старите панаири в областта и държавата. Той е основно мероприятие през годината, което се споделя от много хора, от различни градове, села, различни държави. Оряховският панаир събира хората, това е една от датите, която събира цели родове и семейства. Колкото и разделени да живеем в момента в България, на Оряховския панаир всички сме заедно.

С какво ще се отличи панаира тази година?

Нашият панаир винаги се отличава с начина, по който подхождаме към организирането на такива събития. Основната част на панаирните дни винаги са били духовите оркестри, свързани с творчеството на Дико Илиев. Тази година има много качествени оркестри, като трябва да се похваля, че от поканите, които изпратихме имаме 100% потвърждение от всички духови оркестри. Очаквайте програмата да бъде много интересна. Интересен и закачлив момент в програмата на духовите оркестри е участието на Иван Звездев. Той е „нашият” кулинар, който присъстваше на фестивала на рибаря и рибата в село Остров. Звездев е любител саксофонист и когато разбра, че ще има възможност да свири с оряховската духова музика, за него беше огромно щастие. Диригентът на оркестъра изпрати на Звездев партитурите на Дико Илиев, които да разучи за празненствата. Участието му определено ще е голямо събитие.

Разбира се има и много други събития, като трябва да кажа, че едно от най-активните читалища, това в Селановци, ще се включи също с много богата програма.

С какво още ще изненадате гостите и жителите на Оряхово?

Интересно е да знаете, че в Оряхово преди години се е развивал традиционният български спорт – борба. Тази година за пръв път в програмата за оряховския панаир ще бъдат включени състезания по борба и бадминтон.

Имаме много състезатели по борба, един от които е Иван Григоров. Той е национален шампион, има много медали от международни и други първенства.

От общината се захванахме да възродим този традиционен спорт. От над 20 години не е имало турнири по бадминтон и борба - тази година за пръв път ще се случи и това. Имаме уговорка с отборите на Враца, Плевен и Белене и още няколко други. Ще направим демонстративни борби и много се надявам на родителите да им хареса този вид спорт и да запишат децата си да го тренират. Искаме да възродим борбата.

Разкажете малко повече за залата, в която тренират спортистите на Оряхово.

В Оряхово имаме уникална спортна зала по бадминтон „Арена Оряхово”, която бе открита в началото на годината. Залата е построена по проект по ПРСР и е на стойност 700 000 лева, като проектът бе спечелен от Спортен клуб по бадминтон „Оряхово 80” с моя помощ. Спортната зала е с четири отделни корта, на които могат да тренират над 30 деца, а седящите места са 80. Тя бе домакин на най-мащабното спортно събитие в област Враца за последните няколко години. Там се проведе Балканско първенство. 9 държави посетиха малък град като Оряхово и това беше голяма чест за нас. Общината изцяло организира провеждането на балканиадата. Над 30 доброволци от общинска администрация се включиха в организацията и в 40-те дни, в които се провеждаше не жалеха нито ден, нито нощ, нито сили. Наистина останах много доволен, а когато отборите си тръгваха, председателите на федерациите, всички признаха перфектната организация. Пример е председателката на федерацията по бадминтон в Гърция, която е зам.-кмет на Атина, каза „от 20 години съм в този спорт, но такова посрещане никъде не сме имали”. Когато зам.-кмет на Атина ти каже такова нещо, звучи много добре.

В какво състояние са пътищата ви в момента? Извършвате ли ремонтни дейности?

Това ми е най-болната тема, винаги се опитвам да обясня, че най-големият проблем, който всъщност мислите, че имате във Враца в момента, както и колегите от другите общини, е Водният цикъл. Ние в Оряхово имаме много по-голям проблем, не заради това, че вие изпитвате в момента неудобство с преминаването през разкопаните улици, но след няколко месеца или година това ще приключи и ще имате страхотна инвестиция, която ще бъде със срок на експлоатация 70-80 години. Ние не само че нямаме проект и не работим по проект, а дължим и милиони за много лошо управляван, изключително неуспешен проект на предишното ръководство на общината. Аз си мечтая за разкопани улици, защото знам, че докато не оправим подземната инфраструктура няма шанс да имаме нов асфалт в града. Канализацията в Оряхово е твърде стара, правена е преди много години, материалите, от които е правена тогава са чупливи, тръбите са етернитови, на много места поради свлачищните процеси са счупени и водата върви не по тръбите, а изтича в земята. В целия град асфалта е не толкова на дупки, колкото на ями. Там, където провира водата, се пропуква и поддава. Оряхово без нова канализация, никога няма да има нормални улици.

В града сме извършили малко закърпване със собствени средства. Пътища, които са част от общинската пътна мрежа по проекти се правят във всички останали населени места, но за съжаление в града, общинска пътна мрежа няма. Там са само държавни пътища. Основните пътища, по които се минава са два държавни пътя - II-11 и II-15, там кметът на общината не може да направи нищо. Много се надявам с промяната на управлението в държавата, да се погледне по-благосклонно към нашата община, защото имахме ужасно отношение през тази една година. Често се чувствах напълно безпомощен, да успявам, да продължавам, да мобилизирам екипа си, който работи денонощно. Това са хора с образование, хора които влагат много усилия, в много сложна материя – европейските проекти. Изготвяме един продукт, отива в Управляващия орган и там се появява един човек с различно име, и само като види Оряхово хвърля папката. В областта добрите общини, които взеха пари от инвестиционната програма на правителството, са тези които извадиха гласове за ДПС, което е ужасно очевадно.

Разкажете повече за задълженията на общината.

Проблемът ще е налице докато не изчистим задълженията и не направим нов Воден цикъл. Сега плащаме едни огромни пари всеки месец –минимум 15 000 лева, за нещо което нямаме, не ползваме - просто плащаме стари дългове, направени от предишното ръководство. Ако аз разполагам всеки месец с 15 000 лева, които да не давам за стари задължения, ще мога да ги влагам в детските градини или в други сгради. Ако не плащам два месеца задълженията и дам 30 000 лева на една детска градина, тя ще цъфти. На всеки два месеца можем да обновяваме по една детска градина или друга сграда. Ако спра да плащам задълженията доброволно ще бъде заведено дело, с което ще ни блокират сметките, като след това пак ще си вземат парите, но с тази разлика че ще бъдем и осъдени. Проваленият воден цикъл е най-големият воденичен камък.

Има ли светлина в тунела?

В момента работим по нов проект за нов воден цикъл, който много се надяваме в следващия програмен период да успеем да защитим. Ще е много трудно. Когато е било много по-лесно и всички общини около нас са започнали да го работят, ние сме го провалили. В този програмен период ще има много по-малко пари, а много повече общини ще се борят за тях. Грубите сметки показват, че около 100-120 общини ще търсят финансиране по ОП „Околна среда” за воден цикъл, но парите са около 500 млн. лв., като един воден цикъл струва средно около 20 млн. лв. Средно 25 общини ще имат воден цикъл, а другите ще чакат и ще се надяват за национално финансиране. Ние знаем че парите по Европейската солидарност свършват 2020 г. както и че не се споменава нито дума за каквото и да е развитие, не се коментира и не се предвижда ново споразумение за кохезионната европейска политика. 

Разкажете до къде стигнахте с решаването на другия си голям проблем – свлачищата?

Свлачищата в Оряхово не са от ден или два, те са от много време в града. Истината е, че общината е по-скоро партньор в работата на държавата по тях. Работата на държавата по свлачищата продължава 7 години, на път сме до няколко месеца, до края на октомври да приключи проекта по укрепването на източната част на града. За съжаление тази система работи добре, само тогава когато е изградена на 100 %. През тези 7 години, тя не работеше, въпреки че 80 или 90% от средствата бяха вложени. Тя работи само тогава, когато е напълно готова. Наистина, ако успее фирмата която работи по проекта до октомври да завърши обекта ще бъдем благодарни. Едно от малкото положителни неща на това правителство, което ще запомня само с лошо отношение към общината е, че все пак дофинансираха проекта и очакваме от октомври тази система от кладенци и подпорни стени да работи и да отвежда подпочвените води.

Как стои положението с образованието и демографския срив?

Тази година ще имаме и маломерни паралелки. Това, което успяхме да направим, най-вече с подкрепата на винарна „Шато Бургозоне”, е да открием една паралелка по лозарство. Много се надявам тя да продължи да се реализира, защото демографският ни проблем е огромен. Все по-често се сблъскваме с липса на достатъчно ученици за обособяване на отделен клас.

Разкажете за работата на читалищата.

Като цяло, читалищата в общината имат много изяви на високо ниво - работят перфектно. Прави впечатление прогреса на Остров. Там от скоро е секретар Ирена Станкулова – млада жена, която коренно промени облика на Остров в последните 2-3 години.

Разкажете с какво помогнахте в Мизия?

Ситуацията в Мизия е плачевна. Направихме много неща, с които да помогнем на бедстващите хора там. Аз лично помагах с още над 100 доброволци от общината, като няколко дни почиствахме окаяното градче. На територията на община Оряхово имаше голяма активност. Не мога да изброя всички включили се, за щото голяма част от тях останаха анонимни, а и такъв списък не е необходим на никого. В неделя следобед, първият ден след потопа община Оряхово имаше готовност да подслони и обгрижва около петдесет бедстващи за своя сметка.

 

 


сн. 1
сн. 2
сн. 3
сн. 4
сн. 5

Коментари



2014-08-22 09:30:44