Ансамбъл „Везелица” от Белгород, Русия ще изнесе концерт в Мездра

Ансамбъл „Везелица” от Белгород, Русия ще изнесе концерт в Мездра

В рамките на своето 10-дневно турне в България в гр. Мездра ще гостува Ансамбълът за руски народни песни и танци на Белгородския държавен институт за култура и изкуство „Везелица” от гр. Белгород, Русия. Ансамбълът ще изнесе концерт в Дома на железничаря на 20 август (сряда) от 17.30 часа. Входът за зрители е свободен. Организатори на проявата, която е посветена на 137-та годишнина от Шипченската епопея, са Община Мездра и Национално движение „Русофили”.

Турнето на Ансамбъл „Везелица” у нас ще продължи от 14 до 23 август. Освен в Мездра, руският фолклорен състав ще изнесе концерти в Своге, Пловдив, Садово, Велинград, Дряново, Севлиево, Плевен, Кнежа и в местността „Жабокрек” край Благоевград.

Ансамбълът за руски народни песни и танци „Везелица”е създаден през 1983 г., когато се обединяват в едно хорът, танцовата и инструменталната групи на Белгородския държавен институт за култура и изкуство. Репертоарът му включва вокално-хореографски композиции, създадени на основата на музикални адаптации на народни песни от региона Белгород и обработка на местното танцувално културно наследство. Ансамбълът е лауреат на руски и международни конкурси и фестивали.

Художествен ръководител на Ансамбъл „Везелица” е Татяна Савченко, диригент - Наталия Шамина, хореограф - Владимир Лившиц, музикален ръководител - Михаил Шарабарин, солист - Алексей Миргородски.


Коментари2014-08-18 09:55:37