Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация на местните власти

Кристалина Георгиева: В Мизия видях много добра организация на местните власти

Мизия видях много добра организация на Гражданска защита, на червения кръст , на местните власти. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да погледне към собствената си беда. Хората имат вода, храна, подслон“, допълни еврокомисарят и заяви: „Виждаме колко важна роля играе превантивното мислене, защото настаняването по фургони ще бъде във фургони, които сме купили като България е получила помощ от Европейската комисия, именно поради това, че опасността от бедствия, значи нуждата от такова временно настаняване тук е оценена като по-голяма.“
„Видях и очакванията на хората, че няма да се свърши до тук. Да преживеем бедствието е едно нещо, да се възстановим след него иска много съвместна работа. Проектен капацитет в този регион голям няма. Трябва да им се помогне да подготвят комплексна програма, да кандидатстват за европейско финансиране, така че да може възстановяването да бъде инжекция и за икономическото възстановяване на този регион“, подчерта Кристалина Георгиева.
„Видях в очите на хората доброта, това са добри хора, порядъчни, работливи, но също и усещането, че те като че ли още не осъзнават, че няма да падне от небето – трябва да се запретнат ръкави и да се работи“, категорична беше Кристалина Георгиева.


Коментари



2014-08-14 09:31:33