Два язовира "удавили" Мизия

Два язовира

Скъсани стени на два язовира в област Враца са сред основните причини, довели до потопа в Мизия. Новината съобщиха от общинската администрация в бедстващия град, а заключението е на неин екип от експерти, предаде Би Ти Ви.

Един от язовирите - Стубел, е в община Борован. Водата в него е била толкова много, че е скъсала стената и е изкопала огромен кратер.

"Ние обикаляме всички язовири, наблюдаваме какво е състоянието, попаднахме на него и видяхме положението", каза експертът в община Мизия Кольо Николов.

Няма информация от кого се стопанисва този язовир.

Според Николов обаче това не е единственият язовир с нарушена стена, а всички язовири в района са преливали обилно.

По думите му, части от някои стени са разрушени, а огромните кратери показват, че са преливали много големи количества вода.

Местната власт отчита като причина и ненавременните действия за ограничаване силата на приливната вълна.

"Забавяне решението на областния управител, на бившия министър Греков и на бившия министър-председател с това, че ние пускахме факсове от събота, от сутринта от 9:00 часа ги молим за разрешение за дигата, докато ние стигнахме до извода, че сами трябва да я разрушим", разказва зам.-кметът Николай Нековски.

Това, за което хората говореха още в деня на наводнението, излезе истина - скъсани язовирни стени са причина за наводнението", каза за Агенция "Фокус" Нековски.

Той също потвърди, че е скъсана стената на язовира край село Борован.

"Аз лично съм видял язовира в село Рогозен - единият, защото там има два язовира. Той е със стар неработещ преливник, водата преливаше от него със старшна сила", заяви Нековски. Той отхвърли обвиненията, че коритото на реката през Мизия е било затлачено от пръст и е имало върби по поречието.

"Няма такова нещо, тази река е много малка, с огромно корито, но се изля толкова много вода от всичките язовири и това е причинита за наводнението", заяви Нековски.

Междувременно продължава отводняването на най-ниските части на Мизия и тази дейност ще се извършва още няколко дни.

Всички помпи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" работят и вече изпомпването на водата се извършва "къща по къща". Започнала е дезинфекцията на достъпните и почистени дворове, стопански постройки, мазета и къщи.

В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има купища боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами с почистването.

През следващите дни Мизия ще има нужда от повече сърцати хора, които да помогнат на пострадалите от наводнението жители по-бързо да се справят с бедствието.

Българският червен кръст във Враца отправи апел за дарение на консерви и дълготрайни пакетирани храни, готови за консумация за бедстващите в Мизия. Количествата, които са събрани до момента за хората, пострадали от наводнението, вече са използвани, съобщи директорът на секретариата на областния съвет на БЧК във Враца Гергана Михалчева.

Помощите могат да бъдат изпратени директно в Мизия, на адреса на общинската администрация или в Областният съвет на Българския червен кръст във Враца. Всички получени дарения ще бъдат транспортирани до критичната точка в Мизия, съобщи още Михалчева.


Коментари2014-08-12 09:39:55